Joksimović: Plan je da u budućnosti HPV vakcinu primaju i dječaci
Ilustracija

"Prema procjenama imamo najveći procenat obolijevanja i smrtnosti od kancera grlića materice"

Joksimović: Plan je da u budućnosti HPV vakcinu primaju i dječaci

Postepeno uvođenje HPV vakcinacije dječaka naša je budućnost i realnost, i ona ima smisla, pa se nadam da ćemo u naredne dvije, do tri godine proširiti vakcinaciju na dječake, rekao je dr Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekao da nas veliki posao tek očekuje, pojašnjavajući kako je preporuka da se počne vakcinacija u uzrastu između devet i 14 godine, jer su efekti u tom slučaju najbolji. Vakcina je, kaže, bezbjedna.

"Mi smo se odlučili da kod nas to bude između devetog i 10. rođendana, jer smo procijenili da je taj uzrast najsvrsishodniji. Što ranije date vakcinu, efekti će biti bolji", rekao je Joksimović.  

Komentarišući vakcinaciju dječaka, kao što je slučaj sa Škotskom, Joksimović kaže da to ima smisla jer je HPV vakcina antikancer vakcina i ona štiti od šest različitih vrsta raka.

Joksimović podsjeća da Crna Gora, prema procjenama, ima najveću stopu obolijevanja i umiranja u Evropi po glavi stanovnika, kad je u pitanju rak grlića materice

"U prvom redu štiti od raka grlića materice, jer je HPV infekcija direktno povezana sa tim kancerom. Sa druge strane u našoj populaciji imamo najviše opterećenja od te bolesti. Postepeno proširivanje vakcinacije dječaka je i naša budućnost i realnost, pa se nadam da ćemo u naredne dvije, tri godine i mi proširiti", kazao je on. 

Joksimović kaže da roditelji moraju da znaju da se HPV vakcinacija radi kako bi se prevenirao rak: "To svi moramo da imamo na umu".

Škotska program vakcinacije počela 2008. godine

Govoreći o iskustvima sa HPV vakcinacijom u Škotskoj, ginekološkinja Maggie Cruickshank kazala je da su sa nacionalnim programom krenuli 2008. godine, te da su imali pauzu s kovidom.

"Projekat je uspješan, 90 odsto djevojčica je vakcinisano i već smo vidjeli fantastične rezultate u smislu raka grlića materice od početka vakcinacije", istakla je Cruickshank.

11506x900

Maggie Cruickshank, Foto: RTCG

Kad su počeli s programom vakcinacije, ona pojašnjava da su ciljna grupa bile djevojčice 12-13 godine, dok su 2019. godine počeli s vakcinacijom dječaka istog uzrasta.

Cruickshank je rekla da je HPV vakcina najbolja inovacija koju je vidjela u životu, jer se registruje 90 odsto pada što se tiče obolijevanja od raka.

"To je program koji se sprovodi po školama, ali vakcina može da se daje od dobi devet godine, i postoje prednosti što se ranije daje vakcina", istakla je ona.

Kazala je da nijesu registrovana ozbiljna neželjena dejstva od vakcine.

"Nemamo problema sa autoimunim bolestima, sa hroničnim bolestima. To je veoma bezbjedna vakcina", istakla je Cruickshank.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.