Politička nestabilnost ugrožava rekonstrukciju diplomatske mreže
Andrija Đukanović

Politički analitičar Andrija Đukanović ocijenio

Politička nestabilnost ugrožava rekonstrukciju diplomatske mreže

Politička nestabilnost i nove turbulencije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti značajno će uticati na najavljeni proces rekonstrukcije diplomatske mreže. Crna Gora u velikom broju država nema ambasadore, niti se zna kako će, imajući u vidu nove krupne nestabilnosti na političkoj sceni, taj problem biti riješen, piše RTCG.

Smjena velikog broja ambasadora koje je postavila bivša vlast DPS-a bio je jedan od prvih poteza ranije Vlade Zdravka Krivokapića. S druge strane, šef države Milo Đukanović odbio je da da saglasnost za većinu ambasadora koje je predlagao Krivokapić.

Zbog ovakvog nesaglasja Crna Gora od preko 30 diplomatskih predstavnika sada ima samo 11, što je nedavno šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić okarakterisao kao tešku situaciju.

Nefunkcionalna kohabitacija vlasti u Crnoj Gori puno košta diplomatsku mrežu.

U prvom redu, upražnjena su mjesta na dvije velike adrese – Vašingtonu i Berlinu.

Kako smatra analitičar Andrija Đukanović, politička nestabilnost i mogući pad vlade utiče sigurno na diplomatsku mrežu.

“Vjerujem da će najnoviji događaji oko eventualnog pada Vlade dodatno usporiti ovaj proces zaokruživanja diplomatske mreže. Nažalost, i ovaj segment pokazuje koliko država neozbiljno djeluje. Mi nemamo sistem. Sve zavisi od partijskih dilova i dogovora”, kazao je Đukanović za Portal RTCG.

Kako je naglasio, sada ulazimo u novi krug krize sa neizvjesnim ishodom.

“Okrnjena diplomatska mreža šteti državnim interesima ali i potrebama naših građana u stranim zemljama”, kaže Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.