Apsurdima nikad kraja: Izašla nova ATP lista, Đoković nakon osvojenog Vimbldona pao na sedmo mjesto
Novak Đoković

Apsurdima nikad kraja: Izašla nova ATP lista, Đoković nakon osvojenog Vimbldona pao na sedmo mjesto

U ponedeljak je na snagu stupila nova ATP lista, potpuno nesvakidašnja. Okončan je Vimlbdon, najprestižniji turnir na svijetu, ali na njemu ove godine nisu dodjeljivani bodovi, zbog odluke rukovodstva tog grend slema da zbog rata u Ukrajini ne dopusti učešće Rusima i Bjelorusima.

Đoković je u borbi za pehar na Vimbldonu 4:6, 6:3, 6:4 i 7:6 (3) rezultatom porazio Australijanca Nika Kirjosa, koji je igrao svoje prvo GS finale. 

Ovakva odluka dovela je do bizarnog sleda događaja prema kojem je Novak Đoković posle četvrte uzastopne titule u "Ol Ingland klabu“ i 21. grend slema u karijeri pao na sedmo mjesto ATP liste jer je izgubio ravno 2.000 bodova. Do kraja ljeta Đoković može da doživi novi pad na listi, naročito u svijetlu trenutno važeće odluke američkih vlasti da mu ne dozvole ulazak u SAD zbog toga što nije vakcinisan protiv virusa korona. Prošle sezone Đoković je u Njujorku igrao finale.

Prvi na listi je Rus Danil Medvedev, koji u Londonu zbog političke odluke uopšte nije ni zaigrao, a neigranje mu je oduzelo svega 180 bodova, baš kao i drugoplasiranom Aleksandru Zverevu, koji je odsustvovao zbog povrede.

Đokovićev pad su iskoristili Rafael Nadal, Kasper Rud i Karlos Alkaraz, koji su napredovali za po jedno mjesto. Među prvih deset nalaze se još i Andrej Rubljov, Feliks Ože-Alijasim i Janik Siner, koji se vratio u top 10.

Još jedan od "gubitnika“ Vimbldona je i Italijan Mateo Beretini, prošlosezonski finalista, koji je sada na 15. mjestu. Međutim, najviše razloga za razočaranje svakako ima finalista Vimbldona Nik Kirjos, koji je, uprkos rezultatu karijere, nazadovao za pet mjesta i sada je 45.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.