Kako spriječiti osteporozu?
Ilustracija

Kako spriječiti osteporozu?

Osteoporoza je bolest kostiju koja uglavnom pogađa starije osobe, češće žene nego muškarce. Ipak, da bi se spriječila ova bolest, neophodno je preduzeti preventivne mjere što ranije moguće.

Gustina kostiju opada sa godinama, pa se rizik od osteoporoze povećava što ste stariji. Češće dolazi do preloma kostiju, oporavak je teži i javljaju se mnogi drugi problemi koji otežavaju kvalitet života. Da biste ih izbjegli, ključno je da počnete da vodite računa o zdravlju kostiju u što ranijem uzrastu, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Evo kako sve možete da ojačate svoje kosti:

Redovno vježbajte;

Obezbijedite adekvatan unos kalcijuma i vitamina D;

Ne pretjerujte sa konzumiranjem kofeina;

Održavajte vitku liniju (prekomjerna težina predstavlja veliki teret za kosti);

Izbjegavajte pušenje i prekomjernu konzumaciju alkohola;

Ako ste žena, vodite računa da imate redovan menstrualni ciklus i u slučaju problema, konsultuju se sa ginekologom;

Hranite se zdravo.

Počnite da brinete o svojoj budućnosti već danas i pomozite sebi u sprječavanju bolesti koje mogu značajno da pogoršaju kvalitet vašeg života.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.