Električni trotineti opasnost za vozače?
Ilustracija

Električni trotineti opasnost za vozače?

Upotreba električnih trotineta u Crnoj Gori je sve brojnija, a kako njihovo kretanje još uvijek nije zakonski regulisano, oni se voze svuda, trotoarom, biciklističkom stazom, a u posljednje vrijeme primjetno je njihovo sve učestalije kretanje kolovozom. Vozači automobila se žale da trotineti remete saobraćaj i da vrlo često izazovu nezgodu, a najveći problem je što su nečujni i bez signalizacije. Profesor Mašinskog fakulteta Milanko Damjanović za Portal RTCG kazao je da u skladu sa važećom pravnom regulativom, njihovo korišćenje ne smije biti na javnim površinama namijenjenim za saobraćaj vozila ili kretanja pješaka.

Njegova preporuka je da se električni trotineti upotrebljavaju van javnih površina, to jeste površina gdje god se očekuju učesnici (vozila i pješaci) u saobraćaju koje prepoznaje Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

''Bezbjednost učesnika u saobraćaju pri korišćenju električnih trotineta je dikutabilna, kako u pogledu uslova za lice koje može sa njim upravljati, tako i u pogledu tehničkih uslova koje mora električni trotinet zadovoljiti da bi bio tehnički ipravan i registovan za korišćenje'', kazao je on, prenosi portal RTCG.

U zadnje dvije godine, u Crnoj Gori je, kaže, bilo oko 15 saobraćajnih nezgoda u kojima je učestvovalo lice koje je upravljalo električnim trotinetom.

''Statistika pojedinih zemalja je nepovoljna kada je njihovo korišćenje u pitanju. Upravo, pojedine zemlje nakon lošijih statitika smrtno stradalih iz saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju električni trotineti, mijenja postojeću pravnu regulative i zabranjuje njihovo korišćenje'', objašnjava Damjanović.

Definisati pravni osnov za njihovo korišćenje ili ne korišćenje, ali ne ishitreno

Damjanović smatra da se ne treba ubrzavati pravna regulativa, to jeste zakonsko regulisanje upotrebe električnog trotineta dok se javnost ne obrazuje oko njihovog korišćenja, a posebno dok se ne definišu svi potrebni uslovi za razvoj i primjenu mikromobilnih prevoznih sredstava.

Navodi da sa sadašnjim navikama i načelima povjerenja između učesnika u saobraćaju, vozači električnih trotineta predstavljaju iznenadnu i najčešće blisku prepreku.

Ističe da upotreba električnih trotineta kod nas, ne bi trebala da bude na površinama koje nije propisao važeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima ("Službeni list Crne Gore", br. 033/12 od 28.06.2012, 058/14 od 29.12.2014, 014/17 od 03.03.2017, 066/19 od 06.12.2019.) za njihovo korišćenje.

''Tako, u skladu sa važećom pravnom regulativom, njihovo korišćenje ne smije biti na javnim površinama namjenjenim za saobraćaj vozila ili kretanja pješaka, to jeste ovlašćena lica za kontrolu saobraćaja imaju pravni osnov da vozače električnih trotineta isključe sa prethodno navedenih površina'', poručuje Damjanović.

Problem predstavlja i to sto nije određena starosna granica za upravljanje električnim trotinetima, pa ih tako voze i maloljetne osobe.

Damjanović ističe da moraju biti definisani uslovi za lice koje može upravljati bilo kojim prevoznim sredstvom u saobraćaju. Nakon detaljnijih i obimnijih ispitivanja mogla bi se, kako kaže, dati i preporuka oko uslova koje lice može upravljati sa elektičnim trotinetom, kada je u pitanju starosna dob.

''Pored vještine, značajnu ulogu ima i stav pojedinca za posljedice korišćenja električnih trotineta. Pravilno izgrađen stav, zahtjeva određeno životno iskustvo'', objašnjava on.

Različite prakse u evropskim zemljama

''Neke zemlje su pravno uredile da se električni trotineti mogu koristiti na kolovozu, na istim površinama na kojima se koriste bicikla, pa do korišćenja i na trotoarima uz ograničenje brzine kretanja do ljudskog hoda'', kaže Damjanović.

Par evropskih zemalja je, dodaje, nakon pravnog regulisanja korišćenja električnih trotineta, a na osnovu velikog broja saobraćajnih nezgoda u kojima su učetvovali, izmijenila pravnu regulativu i zabranila njihovo korišćenje na javnim površinama.

Velika Britanija zabranila korišćenje električnih trotineta

Ističe da je Velika Britanija jedna od zemalja koja je prošla više iteracija uređenja pravne regulative za korišćenje električnih trotineta. Na kraju, praksa korišćenja električnih trotineta u Velikoj Britaniji dovela je do zabrane njihovog korišćenja u toj zemlji.

''Inače, Velika Britanija je kolijevka donošenja zakonske regulative u oblasti saobraćaja, pa i danas najbolja rješenja za pojedine segmente iz bezbjednosti saobraćaja na putevima sadrži njihova zakonska regulativa'', kazao je on

Sa stanovišta smanjenja negativnih posljedica iz saobraćaja, Damjanović smatra da je pravno uređenje zabrane korišćenja električnih trotineta u Velikoj Britaniji, dobro rješenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.