Bajden: Dok sam ja predsjednik, abortus neće biti zabranjen u SAD
Džozef Bajden

Bajden: Dok sam ja predsjednik, abortus neće biti zabranjen u SAD

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da u Sjedinjenim Držrvama, sve dok ih on vodi, abortus neće biti zabranjen i potpisao izvršnu uredbu o zaštiti abortusa, pristupa abortusu i kontracepciji.

"Najbrži put kojim će žene ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj biće zakon izglasan u Kongresu“, rekao je Bajden pošto je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudom iz juna uskratio ženama to pravo.

"Ne možemo dopustiti da Vrhovni sud nekontrolisano ograničava slobode“, rekao je pri potpisivanju izvršne uredbe kojom nastoji da ublaži efekat istorijske presude Vrhovnog suda SAD.

Demokrata Bajden je pod pritiskom pristalica riješio da nešto preduzme, pošto je u junu Vrhovni sud s većinom sudija konzervativnog opredeljenja, ukinuo takođe istorijsku presudu u slučaju Roe protiv Vejda, kojom je prije 50 godina legalizovan abortus.

Moć američkog predsjednika je ograničena, jer savezne države mogu da donesu zakone kojima bi se limitiralo pravo na abortus i pristup kontracepciji, pa predsjednikova uredba ima samo ograničeni uticaj.

Bajden će narediti ministarstvu zdravlja da zaštiti i proširi dostupnost "ljekovima za abortus“ koje je odobrila Uprava za hranu i ljekove, navodi Bijela kuća.

Stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da će ljekovi za prekid rane trudnoće biti dostupni ako se ne budu davali na recept. Predsjednička uredba neće  se odnositi na savezne države koje su već ograničile pristup tim ljekovima.

Bajden će uz to narediti ministarstvu da osigura ženama pristup hitnoj medicinskoj pomoći, usluzi planiranja porodice i kontracepciji, uključujući intrauterini uložak (IUD).

Državni advokat i Bijela kuća osiguraće advokate koji bi besplatno pravno savjetovali pacijentkinje koje žele da abortiraju, kao i ljekare i ustanove koje obavljaju abortus.

"To uključuje i zaštitu prava na putovanje izvan države radi medicinske zaštite“, stoji u saopštenju Bijele kuće.

Vrhovni sud je vratio saveznim državama ovlašćenja da odlučuju o abortusu. Rezultat toga je da žene s neželjenim trudnoćama putuju u druge države gdje je pobačaj legalan i dostupan, kupuju ljekove za prekid trudnoće preko interneta ili obavljaju potencijalno opasne pobačaje izvan zvaničnih zdravstvenih ustanova.

Bajden je osudio presudu Vrhovnog suda, koju su oduševljeno pozdravili konzervativci i aktivisti koji se protive pobačaju.

Sedamnaest mjeseci nakon što je napustio dužnost, bivši predsjednik Donald Tramp ispunio je 25. juna svoje predizborno obećanje tako što je konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD, koju je on dodatno učvrstio, poništila presudu Roe protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovan pobačaj u cijeloj zemlji.

Tramp je u četiri godine svog mandata imenovao troje sudija čime je u sudu sada šest konzervativnih sudija, a tri su liberalna.

"Sudije koje je imenovao Tramp bili su ključni za odluku da se vaga pravde pomakne i eliminiše temeljno pravo žena u ovoj zemlji“, rekao je tada Bajden.

Vrhovni sud je odlučio da pojedine savezne države mogu da ograniče ili zabrane pobačaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.