Uhapšen atentator bivšeg japanskog premijera: Bivši pripadnik mornarice i opozicionar
Foto: Screenshot

Uhapšen atentator bivšeg japanskog premijera: Bivši pripadnik mornarice i opozicionar

Ubica bivšeg premijera Japana Šinzo Abea je Tetsuji Jamagami (41), nekadašnji pripadnik japanske mornarice osposbljen za preživljavanje u najtežim uslovima, pravljenje oružja i prikrivanje, objavili su japanski mediji.

Atentator je aktivnu službu napustio 2005. godine i godinama se borio protiv politike koju je zastupao Šinzo Abea.

Jamagami je bivšem premijeru prišao s leđa i pucao u njega dva puta dok je Abe držao govor pred okupljenima. Na snimcima koji su nastali na mjestu događaja vidi se oblak dima posle pucnjave. Kako je kasnije utvrđeno, ubica je sam napravio oružje kojim je izvršio ubistvo, a posle pucnjave je bacio oružje na ulicu gde je i pronađeno.

Atentator je u policiji priznao zločin, rekavši da je "želio da ubije Abea“ jer" „nije bio zadovoljan njim“, a lokalni mediji prenose da je Jamagami rekao da nije zamjerao bivšem premijeru na njegovim političkim uverenjima.

Više detalja o motivima atentata, koji se dogodio dva dana uoči izbora u Japanu, nije poznato.

BBC prenosi da je ubica spremao i eksploziv, ali nije jasno da li je i kako planirao da ga iskoristi. Tokom pretresa njegove kuće pronađena je određena količina eksploziva, a očekuje se da japanski specijalci izvrše kontrolisanu eksploziju.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe ranjen je tokom govora koji je držao u gradu Nara u okviru predizborne kampanje. Ubica je prišao Abeu sa leđa i pucao dva puta. Abe je hitno prebačen u bolnicu gdje su ljekari pokušavali da ga reanimiraju, ali nažalost, nisu mogli ništa da učine.

Kako je kasnije rečeno na pres koferenciji ispred bolnice, jedan metak je probio srce.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.