Koprivica: Đurović nije pokazala neku pretjeranu efikasnost kao predsjednica Skupštine
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora

"Ona i političari da ne unižavaju rad Odbora"

Koprivica: Đurović nije pokazala neku pretjeranu efikasnost kao predsjednica Skupštine

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica saopštio je da je da je apelovao da se određeni političari, nosioci najvažnijih funkcija uzdrže od, kako je rekao, krajnje jeftinih poziva usmjerenih ka ovom skupštinskom tijelu da koncipira i ubrza rad.

On je poručio da taj Odbor radi najintenzivnije što može i tome svjedoči cjelokupna javnost dok kako navodi ovdje imamo svaki dan plejadu izvanrednih kandidata koji daju veoma nadahnute i stručne odgovore, od kojih se ima šta, ne samo čuti, nego i naučiti.

"Imamo sa druge strane plejadu neodgovornih političara koji nijesu članovi ovog Odbora, a znam da i Vi replicirate u odnosu na izjavu uvažene gospođe Đurović. Ja joj sporim legitimitet, tu se razlikujemo ali saglasni smo oko toga da je ovakva izjava, najblaže rečeno suvišna, a reći ću i da je neprimjerena jer ovaj Odbor zaista intezivno radi. Mi ne fingiramo svoj posao, nego i kroz ovaj postupak postavljanja pitanja i dobijanja odgovora kreiramo zapravo sliku javnosti o stručnosti kandidata i ta slika treba da nama političarima veže ruke. Nemamo pravo na sve, nemamo pravo na odriješene ruke, moramo se voditi nekim jasnim mjerilima prilikom izbora članova Sudskog savjeta, ta mjerila prije svega su osim zakonskih, stručna mjerila", ukazao je Koprivica.

Pozvao je još jednom Đurović i druge političare izvan Odbora da se uzdrže od postupaka, od izjava kojima se bez ikakvog osnova unižava rad ovog Odbora, ali kazao je da se i unižava ono što je nastup uvaženih kandidata, da se to ne potcjenjuje i da ni u jednom trenutku ne smiju misliti da su dekor, a da su oni ti koji treba nešto da zbrzaju na uštrb pravila, procedure i kvaliteta.

"Ako se držimo procedure, ako se držimo pravila i ovog stručnog usmjerenja, nikako ne možemo zakasniti, nego naprotiv, možemo da kreiramo jednu pozitivnu sliku, da podignemo kredibilnost na najviši mogući nivo ovog procesa, kao što je i transparentnost na najvišem mogućem nivou. Ja kao pravnik svih ovih dana čujem, a vjerujem da ste i Vi kao pravnik imali priliku da čujete brojne pozitivne komentare na račun našeg rada (jer, svaki dan je bio po neki od kandidata gdje smo o stručnim pitanjima razgovarali), gdje je bilo i razlika čak i u nekim gledištima, ideološkim pogledima na stanje stvari, na koje ste i Vi ukazali. Ali zaista je bilo obilje pozitivnih komentara na račun samog procesa i na račun kandidata koji su ovdje odgovarajući prvashodno na stručna pitanja, pokazali da je Crna Gora zemlja bogata dobrim pravnicima i da se ima između koga izabrati sastav Sudskog savjeta", ukazao je Koprivica.

Apelovao je i upozorio da oni nisu neko ko će da trpi taj instancioni nadzor.

Smatram i da je Đurović, pošto je izabrana na funkciju 28. aprila, a tek sad 08.07. organizuje dijalog sa liderima političkih partija nakon dva i nešto mjeseca, nije pokazala baš neku intezivnost ni efikasnost.

"Ako priča o intezivnosti i efikasnosti, neka to uradi na vlastitom primjeru. Takođe, koliko znam, mnogi predlozi zakona koje poslanici podnose nijesu dobili još mišljenje Vlade, a na to ih uvažena gospođa Đurović nije ni upozorila. Ovo dakle govorim uz potpuno uvažavanje svih naših političkih razlika, govorim o nekim institucionalnim aspektima oko kojih vjerujem da smo apsolutno saglasni. Ako želimo da nekog drugog upozorimo na nešto - u redu, imate pravo, ali prvo to na vlastitom primjeru pokažite. I drugo, nemojte remetiti ovaj rad, nemojte potcjenjivati rad ovog Odbora i članove Odbora, bez obzira na političke razlike. Ovdje smo vidjeli postavljanje različitih pitanja, iznošenje različitih stavova sa kojima se lično slažem ili ne slažem ali, mislim da su članovi Odbora koji su pripadali i parlamentarnoj većini i parlamentarnoj opoziciji pokazali najviši mogući nivo i, mislim da je tu napravljena jedna  diferencijacija specifika u odnosu na sve ostale odbore. Hajde da dovršimo taj proces do kraja, a pored svega navedenog, pozivam one koji nijesu članovi ovog Odbora da ne ometaju njegov rad. Rad je maksimalno efikasan i maksimalno ćemo efikasno i kompetentno dovesti do kraja", kazao je Koprivica.

Danas dodaje da imaju nekoliko veoma važnih činjenica o kojima bi trebalo da vode računa i da brinu oni koji pozivaju na intenzivan rad, a i svjedoci su kako poručuje Đurović koliko se ovdje intenzivno radi.

"Prvo, nijesu popunjena upražnjena mjesta u odborima i skupštinskim radnim tijelima, tako da je njihov legitimitet u pogledu rada dijelom upitan, a vrlo je često upitan i kvorum, zato što nijesu popunjena ta upražnjena mjesta.

Drugo, nije izabran predsjednik Odbora za budžet finansije i ekonomiju - to je jedan vrlo važan Odbor, vrlo važno tijelo Skupštine.

Treće, nije izabran predsjednik Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, jer je ranijem predsjedniku tog Odbora prestao mandat podnošenjem ostavke", pojasnio je Koprivica.

Nisu dodaje izabrana tri od četiri planirana potpredsjednika, tako da sad Skupština ima samo jednog potpredsjednika - to je potpredsjednica Bošnjak koja ulaže maksimalne napore da doprinese efikasnosti.

"Poštovani građani, ove četiri okolnosti govore o tome da se ima o čemu brinuti kada je u pitanju Skupština, ali ne i da se opominje ovaj Odbor kad je u pitanju njegov rad. Svi mi ovdje, naglašavam uz političke razlike, smo zaista ozbiljno vodili ovaj Odbor, koncipirali njegov rad i, moram reći da i neka pitanja koja su počivala na određenim gledištima sa kojima nijesam saglasan, ipak su imala neko stručno usmjerenje da se kandidati pitaju o pravu i da pitanja ipak ostanu u nekoj pravnoj zoni, što sam posebno respektovao kod svih članova Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu", zaključio je Koprivica. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.