Asteroid veličine autobusa prolijeće pored Zemlje
Ilustracija

Primijećen tek prije dva dana

Asteroid veličine autobusa prolijeće pored Zemlje

Pored Zemlje će danas proletjeti asteroid veličine autobusa, koji su naučnici primijetili tek prije dva dana.

Asteroid će proletjeti blizu Zemlji, odnosno približiće joj se tokom preleta na svega 90.000 kilometara, što je oko 23 odsto prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Puno važnija od toga jeste činjenica da prije samo nekoliko dana niko nije ni znao da taj asteroid dolazi.

Očekuje se da će asteroid, nazvan "2022 NF“, sigurno proći pored naše planete i da neće pasti na Zemlju, navode iz NASA-ine laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni.

Astronomi su otkrili taj asteroid pomoću podataka iz "Pan-STARS-a – sistema kamera i teleskopa sa sjedištem na Havajima, čiji je primarni cilj otkrivanje objekata blizu Zemlje.

Naučnici su tek 4. jula identifikovali objekat i izračunali njegovu približnu veličinu i putanju, procjenjujući da je svemirska stijena široka između 5,5 i 12,5 metara.

Zbog svoje male veličine, "2022 NF“ ne odgovara Nasinim kriterijima za „potencijalno opasan asteroid“, koji mora biti dugačak najmanje 140 metara i proći unutar 7,5 miliona kilometara od Zemlje, da bi zadovoljio taj kriterijum.

NASA i druge svemirske agencije pomno prate hiljade objekata koji prilaze blizu Zemlje.

Ti objekti rijetko predstavljaju prijetnju, ali bi se neki veliki asteroidi mogli pokazati opasnim, ako se njihove putanje promijene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.