Abazović - Šalenberg: Crna Gora ima šansu koju ne smije propustiti, neophodna politička stabilnost
Foto: Vlada Crne Gore

"Imamo prilike da opet pokrenemo talas proširenja u EU"

Abazović - Šalenberg: Crna Gora ima šansu koju ne smije propustiti, neophodna politička stabilnost

"Politička stabilnost neophodna za ostvarenje evropske agende. Crna Gora ima šansu koju ne smije propustiti", konstatovano je prilikom zvaničnog sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa austrijskim ministrom za Evropu i međunarodne odnose Aleksanderom Šalenbergom.

"Crna Gora, kada je riječ o evropskim integracijama naše zemlje, dobija prijateljsku i bezrezervnu podršku Republike Austrije. Mi smo zahvalni na tome i iskreno se nadamo da će se takva saradnja nastaviti sve do potpune integracije Crne Gore u EU i dobijanja punopravnog članstva", kazao je Abazović.

Istakao je da Austrija Crnoj Gori na evropskom putu pomaže na tehničkom i ekspretskom nivou, ukazujući na najbolje prakse i pomažući u konkretnim pregovaračkim poglavljima.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje u ekonomiji kroz veliki obim direktnih austrijskih investicija u našu državu, ali još više potpunom usklađenošću spoljne politike Crne Gore sa politikom i smjernicama EU, posebno kada je riječ o globalnim problemima i sukobu u Ukrajini.

U tom kontekstu, Abazović je izrazio očekivanje da će Austrija zastupati politiku proširenja EU, što bi značilo da se uspjeh svake zemlje na planu integracija u EU adekvatno nagrađuje, da bi Crna Gora kao zemlja koja je najdalje odmakla na tom putu u vrlo doglednom vremenu postala punopravna članica tog saveza.

To bi, kako je rekao premijer Abazović, činilo živom i vitalnom evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana za koje evropske integracije nemaju alternativu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.