Budućnost na pomolu: Naučnici napravili prva pametna sočiva kao „ekran“ u oku
Ilustracija

Budućnost na pomolu: Naučnici napravili prva pametna sočiva kao „ekran“ u oku

Kad pomislimo na budućnost, odmah se javljaju misli o vještačkoj inteligenciji, čipovima, VR naočarima i drugim uređajima uz pomoć kojih bismo mogli da se oslobodimo pametnih telefona i računara.

Pametna kontaktna sočiva kompanije „Mojo“ nas približavaju tom svijetu, budući da sadrže „MicroLED“ displej koji korisnik kontroliše sopstvenim okom.

Kompanija iz Kalifornije radi na svojim pametnim sočivima od 2015. godine, a ideja je slična onoj na kojoj se temelje VR naočare – da se tehnologija proširene stvarnosti smjesti u blizinu očiju, kako bi se korisnicima olakšalo obavljanje svakodnevnih zadataka. „Mojo Vision“ konačno ima prototip koji radi, a ono što radi može i da se isproba.

Ideja sa pametnim sočivima je prevazići glomaznost uređaja - najveću prepreku kada su VR naočare u pitanju. Veliki broj kompanija koje rade na VR tehnologiji pokušavaju da naprave naočare koje podsjećaju na naočare za sunce, ali tehnologija koju uređaj podrazumeva čini situaciju komplikovanom. Sočiva bi trebalo da prevaziđu taj problem.

U srcu sočiva je, prema tvrdnjama Arstehnike, "ArmM0" procesor i "Micro LED" displej sa 14 hiljada piksela po inču. Displej ima tek 0,5 milimetara u prečniku, a kreatori kažu da to čini najmanjim ekranom za prikazivanje dinamičnih sadržaja koji je ikada napravljen.

Prototip je odlična platforma za testiranje, a uspješni testovi su put ka dozvoli za masovnu proizvodnju. Stvari iz filmova polako postaju stvarnost.

Izvor: Nova.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.