Protest građana zbog Temeljnog ugovora: Jedini pravi put Crne Gore je u EU
Foto: Pobjeda

Protest građana zbog Temeljnog ugovora: Jedini pravi put Crne Gore je u EU

Građani koji su se ispred zgrade Vlade Crne Gore okupili kako bi protestovali povodom najave premijera Dritana Abazovića da će se Vlada u četvrtak izjasniti o tekstu temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, krenuli su u protestnu šetnju.

"Naša poruka je jasna. Ovakav tekst temeljnog ugovora je štetan po sve građane Crna Gora. Iz Podgorice večeras šaljemo svim građanima poruku ljubavi i poštovanja bez obzira na sve naše razlike", poručio je na protestu građanski aktivista i borac za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković.

On je kazao da je danas dan borca i slava svima koji su položili život u borbi protiv okupatora. 

"Za odbranu Crne Gore potrebni su svi, uključujući i našu albansku braću. Najbolji crnogorsko-albanski odnosi nijesu od juče. Oni su takvi još od Petrovića Njegoša. Kada je umro kralj Nikola Albanci su na kućama istakli crni barjak kao obilježje žalosti. Stariji Albanci su kralja lelekali onako kako se to čini najbližima. Do pojave Dritana Abazovića Crna Gora nikada imala neprijatelja u albanskom narodu. Ovo nije poruka albanskom narodu vec jednom covjeku i njegovom okruženju koji želi da zloupotrijebi tradicionalne crnogorske odnose", kazao je Zeković.

Jedan od organizatora protesta Miloš Đuričković pozvao je građane da se uoči sjednici Vlade okupe u što većem broju, jer postoje indicije da će temeljni ugovor na sljedećoj sjednici biti izglasan.

Sa razglasa je puštena himna Crne Gore, a okupljeni uzvikuju Eviva Montenegro.

 
Izvršni direktor Pokreta Tuzi Husein Djokaj je kazao da vidi brigu koja je opravdana.

"Kažimo ne onima koji u beogradu pregovaraju tajno o sudbini nase drzave. Jos jednom ćemo po ko zna koji put čvrsto stati iza naše države", poručio je on.

Amar Borančić iz Liberalne partije je kazao da ova Vlada ponovo podmeće kukavičje jaje.

"Mislili smo da smo rušenjem vlade vratili Crnu Goru u ovire sekularne i građanske države, međutim i ova Vlada podmeće kukavičje jaje. Vlada mora da garantuje ista prava svim vjerskim zajednicama u skladu sa ustavom", poručio je Borančić.

On je kazao da temeljnim ugovorom pokušavaju da naprave državu u državi, te poručio da im to neće biti dozvoljeno.

"Ukoliko vlada ne odustane i ne čuje glas građana budite uvjereni da je samo pitanje dana do kad će trajati. Crna Gora neće i ne smije da bude ukras kojim će da se hvale", istakao je Borančić.

On je kazao da ovdje više nije pitanje nacije, religije ni politike, već civilizacije.

"Mi danas branimo pravo svakog čovjeka da bude jednak. Pozivamo Vladu da nam umjesto ove mitomanije konačno ponudi evropski put i odvede Crnu Goru u zajednicu evropskih država gdje je ona oduvjek i pripadala", poručio je Borančić.

Aktivistkinja Svetlana Pajović je kazala da pravnim nasiljem pokušavaju prigrabiti sebi ono što nijesu mogli legalnim putem.

"Temeljni ugovor je spisak želja SPC. Ovakav ugovor predstavlja smrtnu opasnost za bitisanje Crne Gore i siguran put za njen nestanak, zato poručujemo premijeru da ono što su naši preci gradili i krvlju branili ne damo", istakla je Pajović.

Građani pitaju premijera koja je cijena građenja klinike na Dedinju, ko je nudio i uzeo 21 milion.

"Očigledno je da postoji dug koji se mora vracati pa poručujemo premijeru da svoju imovinu prepisuje ovoj vjerskoj organizaciji. Jedini i pravi put Crne Gore je evropski", poručuju građani.

Student univerzitetskog koledža u Dablinu Jovan Barović je poručio da među okupljenima nema jednoga kome neko od predaka nije ostavio za pravo čast i slobodu Crne Gore.

"Danas oni bez istorije oće da te epske konsturnice otmu iz Crne Gore. Kad već nemaju svoju istoriju oće da otmu od nas, da otmu ono što po Kosovu nijesu mogli odbraniti. Ne smijemo dozvoliti potpisivanje ovog akta kapitulacije", poručio je on.

Braović je ukazao na to da je pitanje potpisivanja temeljnog ugovora "pitanje našeg integriteta".

"Građani imaju pravo da u ovoj tački mjere integritat i moralnost svakog člana Vlade. Ovo pitanje je jedno od nekoliko sistemskih čije će rješavanje imati posljedice po Crnu Goru", kazao je on.

Profesorica sa Fakulteta za crnogorsku književnost i jezik Jelena Šušanj je poručila da temeljni ugovor pečatira fašistička stratergija.

"Otimaju nam i prošlost i budućnost i baštinu predaka i budućnost potomaka", istakla je on.

Ugovor kojim se naše blago otima, prema njenim riječima, aktuelna Vlada podmeće kao civilizacijski put Crne Gore. U Ugovor sa Crkvom Srbije perfidno je umetnuto pitanje vjeronauke u naše javne institucije - to je instrukcija za djelovanje crnogorskim vlastima i staza koja vodi promjeni ustava. Građanska Crna Gora to ne smije dozvoliti - poručila je ona.

Profesorica FCKJ je poručila da je Univerzitet Crne Gore zahvaljujući URI već pao u ruke velikosrpskog nacionaliste Vladimira Božovića.

"Dalje crkvu od crnogorskih škola. Vučićevim arganitima na poslu razgradnje Crne Gore danas poručujemo da neće proći. Ovo je nije kraj građanske Crne Gore, ovo je početak vašeg kraja", poručila je ona.

Jedan od okupljenih nosi natpis "Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana".

16569569862

Foto: Pobjeda

Dio učesnika protesta pleše uz patriotske pjesme koje se puštaju sa razglasa.

"Zbog naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ne pristajemo na revizionizam i otimanje istorije! Ne pristajemo na odustajanje od evropskog puta i evropske budućnosti Crne Gore", poručuju građani.

Okupljeni su raširili transparent na kojem piše "Abazoviću zakonom si nam uzeo crkve, a sad temeljnim ugovorom hoćeš da nam uzmeš postojanje i dušu" i uzvikuju "Izdaja, izdaja".

Građani nose nacionalne crnogorske zastave, kao i zastave EU i NATO-a.

Okupljeni nose i transparente kojim poručuju "ne" Otvorenom Balkanu i temeljnom ugovoru, a "da" Evropskoj unijii.

Protestu prisustvuju poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković, portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, kao i Amer Borančić iz Liberalne partije.

1656958710draginja

Foto: Pobjeda

Podsjećamo, generalni sekretar SD-a Miloš Čelanović ranije je poručio da je večerašnji protest potpuno opravdan i da će se ta partija, kada je riječ o ovako važnim pitanjima, uvijek odazvati pozivima građana.


Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.