U istočnoj Kini zbog korone 1,7 miliona stanovnika zaključano
Ilustracija

U istočnoj Kini zbog korone 1,7 miliona stanovnika zaključano

Kina je uvela mjere zaključavanja za 1,7 miliona stanovnika istočne provincije Anhui gdje je danas prijavljeno oko 300 novih slučajeva zaraze kovida, u vrijeme kada se epidemija ponovo širi u nekim oblastima.

Kina ima čvrst pristup prema virusu sa velikim kampanjama testiranja, obaveznim karantinom i zaključavanjima pri pojavi samo nekoliko slučajeva zaraze.

Ponovo širenje epidemije u Anhuiju javlja se u vrijeme kada se kineska privreda tek polako oporavlja od zaključavanja Šangaja, ukinutog početkom jula posle nekoliko mjeseci.

Dva kantona provincije Siksijan i Lingbi objavili su da se uvodi zaključavanje koje obuhvata više od 1,7 miliona stanovnika. Njima je zabranjen izlazak iz kuća sem da idu na testiranje.

Javna televizija CCTV objavila je snimke praznih ulica u Siksijanu ovog vikenda i ljude u redovima čekaju da urade svoj šesti PCR test u okviru nekoliko dana.

Kinesko ministarstvo zdravlja danas je prijavilo da je u Anhuiju zabilježeno 287 novozaraženih, što dovodi do više od hiljadu za tu provinciju posljednjih dana.

Guverner provincije Vang Ćingsjan pozvao je vlasti da sprovedu brzo testiranje kao i stavljanje u karantin i davanje obavještenja o zaraženim u najkraćem roku.

Susjedna provincija Džjangsu je takođe danas prijavila 56 novih slučajeva zaraze u četiri grada.

Snimci objavljeni preko društvenih mreža i koje je agencija Frans pres provjerila pokazuje neke osobe obučene u zaštitne kombinezone kako čekaju u gradu Vuksi, iz te oblasti. Oni, kako izgleda, čekaju autobus koji će ih odvesti do centara za karantin.

Broj slučajeva zaraze je vrlo nizak u Kini u odnosu na ogromnu većinu drugih zemalja. Međutim, vlasti žele maksimalno da ograniče cirkulaciju virusa zbog ograničenih medicinskih resursa na nekim mjestima i relativno slabe stope vakcinacije među starijim.

Ta strategija međutim pogađa teško ekonomiju zemlje.

Jedino primjetno ublažavanje koje su kineske vlasti uvele posljednjih nedelja je da je karantin za osobe koje dolaze u Kinu smanjen na 10 dana, umjesto prethodnih 21 dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.