UN: Briga o klimatskim promjenama da bude iznad regionalnih sukoba
Ilustracija

UN: Briga o klimatskim promjenama da bude iznad regionalnih sukoba

Klimatska akcija treba da bude glavni prioritet za sve države širom svijeta uprkos novonastalim regionalnim sukobima, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u intervjuu za Gardijan.

"Zabrinjavajuće je to što je rat u Ukrajini u velikoj skrenuo pažnju sa klimatskih akcija. Moramo da učinimo sve što možemo da ponovo postavimo pitanje klime kao najvažnije pitanje u našoj zajedničkoj agendi“, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je istakao da ga posebno zabrinjava rastuća nejednakost između sjevera i juga.

"Nejednakosti i dalje rastu unutar zemalja, ali sada rastu na moralno neprihvatljiv način između sjevera i juga i to stvara podjelu koja može biti veoma opasna sa stanovišta mira i bezbjednosti", rekao je Gutereš.

Komentarišući planove nekih članica EU da povećaju upotrebu uglja nakon sankcija protiv ruskih energetskih resursa, generalni sekretar UN je rekao da se nada da će evropske države dugoročno održati svoja obećanja protiv zagađenja.

"Ugalj je neprijatelj broj jedan klimatskih akcija. Nadam se da će periodi u kojima će neke države sagorijevati više uglja biti veoma kratki“, rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.