Služba zaštite i spasavanja Podgorice ojačana za 20 novih članova: Među vatrogascima prvi put i jedna žena
Ilustracija

Služba zaštite i spasavanja Podgorice ojačana za 20 novih članova: Među vatrogascima prvi put i jedna žena

Služba zaštite i spasavanja Podgorice od ove požarne sezone ojačana je sa 20 novih ljudi, a među njima je prvi put i jedna žena. Kako je za Portal RTCG kazao načelnik Službe Goran Janković posebno su ponosni na činjenicu da se za rad u Službi prijavila i jedna pripadnica ljepšeg pola, koja je uspješno završila osnovnu obuku i pokazala veliku motivaciju i želju za usavršavanjem.

Janković ističe da se nada da će njen primjer motivisati i druge pripadnice ljepšeg pola da se prijave ukoliko smatraju da mogu da odgovore ovom pozivu, a siguran je da će im kolege izaći u susret i učiniti sve da se što bolje prilagode kolektivu i ovom izazovnom poslu.

"Stalni operativni sastav Službe je pojačan sa 20 radnika angažovanih po Ugovoru na određeno vrijeme, koji su upravo završili obuku u Službi i počinju sa radom. I ranije smo angažovali radnike tokom požarne sezone, ali ove godine smo uveli neke novine. Prvi put organizovana je obuka koja je osim obučavanja polaznika za gašenje šumskih požara, uključivala i gašenje požara u zatvorenom prostoru, upotrebu izolacionih aparata, rad sa pumpama, kao i spašavanje iz saobraćajnih nesreća", objašnjava Janković.

vatroggg767x900

Foto: Služba zaštite i spasavanja

Naglasio je da je tim instruktora Službe upoznao polaznike sa procedurama i metodama rada na tim intervencijama i sa zadovoljstvom mogu da potvrde da su svi polaznici uspješno prošli osnovnu obuku.

Ove godine, kako kaže, za rad u toku požarne sezone prijavio se veći broj kandidata u odnosu na raniji period (32 kandidata).

"To nas raduje naročito zbog većeg interesovanja mlađih osoba za posao vatrogasca. S obzirom da je konkursom traženo 20 kandidata nijesmo bili u mogućnosti da angažujemo sve prijavljene, ali će im biti ponuđena mogućnost volontiranja", ističe komandir podgoričkih vatrogasaca.

Naglašava da su sva vatrogasna vozila i ostala tehnička sredstva pripremljena za požarnu sezonu, nabavljen je jedan dio opreme za gašenje požara, a uskoro se očekuje isporuka novih kompleta lične zaštitne opreme za sve spasioce u Službi.

"Što se tiče zaštitne opreme radi se o kompletu lične zaštitne opreme za intervencije gašenja požara i spašavanja renomiranog svjetskog proizvođača 'Rezenbauer'. To su odijela otporna na veoma visoke temeperature i do 80 stepeni celzijusa. Oprema je najnovije generacije koja ispunjavaju najveće standarde zaštitne opreme za vatrogasce i pruža maksimalnu zaštitu od visokih temperaturatura, ali i mehaničkih povreda", kaže Janković.

Vozni park je, kako dodaje, prije sezone pripremljen, odrađeni su svi potrebni servisi na vozilima i opremi, tako da je kompletna tehnika kojom Služba raspolaže stavljena u operativnu funkciju i spremna da odgovori na zadatke u požarnoj sezoni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.