Palestinci predali metak kojim je ubijena novinarka Al Džazire američkom timu
Foto: Reuters

Palestinci predali metak kojim je ubijena novinarka Al Džazire američkom timu

Palestinske vlasti saopštile su da su američkim forenzičkim stručnjacima dale metak kojim je ubijena novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh, poduzimajući korak ka rješavanju sukoba sa Izraelom oko istrage njene smrti.

Abu Akleh, dopisnica koja je bila poznata širom arapskog svijeta, ubijena je dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu 11. maja u izbjegličkom kampu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci, zajedno sa njenim kolegama koji su bili na licu mjesta, kažu da je ubijena od izraelske vatre.

Izraelska vojska kaže da se novinarka našla u unakrsnoj vatri u borbi sa palestinskim naoružanim napadačima i da je nemoguće utvrditi koja ju je strana ubila bez analize metka.

Palestinci su predali metak SAD-u, rekavši da ne vjeruju Izraelu. Palestinski državni tužilac Akram al-Khatib rekao je da je metak dat američkim stručnjacima "radi tehničke analize“.

Al-Khatib je rekao da Palestinci pozdravljaju učešće bilo kojeg međunarodnog tijela u utvrđivanju istine.

Nema inforacija šta bi američki stručnjaci mogli otkriti bez proučavanja izraelskog oružja iz kog Izrael tvrdi da je možda ispaljen hitac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.