Ilustracija

Ministarstvo pravde saopštilo

"Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnim djelatnostima pred poslanciima tek na jesen"

Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću pred poslanicima bi se mogao naći tek na jesen, kazali su Televiziji Crne Gore iz Ministasrtva pravde. Podsjećaju da je Evropska komisija dala preporuke za zakon, koje će ovaj resor analizirati do 11. jula, kada je planiran susret sa ekspertima Evropske komisije. Bivši član Tužilačkog savjeta Andrej Milović ocjenjuje da će primjena zakona teško biti moguća sa trenutnim stanjem u pravosuđu.

Zakon o porijeklu imovine ili precizno nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću ponovo je na stolu u Ministarstvu pravde. Nakon što su eksperti iz Evropske komisije poslali pravnu ocjenu, uslijedile su izmjene, a zakon bi se brzo mogao naći i na Vladi.

"Mi uvodimo dva različita postupka i onda su eksperti, gospoda iz Evropske unije, željeli da mi dodatno preciziramo određene pojmove, kako bi oni na kraju krajeva imali jasan smisao i jasnu prođu unutar našeg pozitivnog prava. Mi ćemo uvažiti te preporuke", kažao je Bojan Božovoć iz Ministarstva pravde.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović nazvao je ovaj nacrt "zakonom protiv mafije". Bivši član Tužilačkog savjeta Andrej Milović ističe da bez značajnih izmjena u pravosuđu, neće biti lako sprovoditi ovaj zakon:

"Biće jako teško utvrditi tu imovinu, jer mnogi kriju imovinu na robinu, prijatelje, kumove, tako da ne smije da postoji niti jedan pojedinac ili grupa, koja bi bila izuzeta od primjene zakona", smatra Milović.

Nacrt izmjena zakona predstavljen je u oktobru prošle godine, jer kako su tada objasnili iz resornog ministarstva, novi zakon o porijeklu imovine, koji je prvobitno planiran, ne bi se mogao primjenjivati retroaktivno. No, i sada će retroaktivna primjena biti ograničena, što, navodi Milović, nije dobro.

"Zakon se ne smije ograničiti na samo 15 godina, velika imovina stečena je unazad 20, 30 godina, tako da, po pitanju pogotovo javnih funkcionera i njihovih srodnika, ne samo pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, potrebno je ispitati imovinu koja je stečena i mnogo ranije", kaže Milović.

Iz određenog broja partija više puta je potencirano da bi se izmjene zakona mogle usvojiti do kraja jula. Iz Ministarstva pravde drugačijeg su mišljenja.

"Nadam se da će na jesen biti izvjesno da se zakon nađe u Skupštini. Možda to građanima znači previše vremena, ali ako uzmemo u obzir da se ovako složen i važan zakon počeo pripremati prošle godine u septembru, to baš nije dug period, s obzirom na to da je riječ o krupnim izmjenama i veoma važnim", poručuje Božović.

Ključna novina u izmjenama zakona je mogućnost oduzimanja nelegalne imovine u građanskom postupku pred sudom. Takođe, izmjene predviđaju i da se finansijska istraga, koja će se voditi odvojeno od krivičnog postupka, može pokrenuti ako vrijednost imovine prelazi 50 hiljada eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.