Holandska policija koristila Pegasus softver za prisluškivanje
Ilustracija

Holandska policija koristila Pegasus softver za prisluškivanje

Holandska policija je od 2019. godine koristila komercijalni hakerski softver Pegasus u krivičnim istragama kako bi "provalila" u telefone ili kompjutere (sisteme) osumnjičenih.

To je vidljivo iz odgovora na poslanička pitanja ministara pravde i bezbjednosti i unutrašnjih poslova. U odgovorima ministri ne pominju naziv izraelskog softvera kompanije NSO Group. U odgovoru na pitanje da li se radi o Pegazusu, ministri pišu da se radi o „komercijalnom softveru za upad” koji je 2019. kupljen od „spoljnog programera”. Dakle, softver iz Pegasus-a mora biti uključen, piše holandski Crimesite.

Početkom ovog mjeseca otkriveno je da obavještajna služba AIVD raspolaže Pegazom.

Softver se koristio 2019. za hakovanje telefona u istrazi o tome gdje se nalazi osumnjičeni za ubistvo Riduan Tagi.

Crimesite navodi da je pomoću softvera NSO-a moguće daljinski zaraziti telefon („nula klik“) a da korisnik Android-a ili iPhone-a ne klikne na bilo šta.

Ako je u telefon ušao, softver obezbjeđuje da haker ima pun pristup: od mikrofona do datoteka, od istorije poziva do aplikacija i svih podataka koje mobilni telefon prikuplja, kao što su GPS podaci.

Sada, navodi holandski portal, postoje tužbe Apple-a i WhatsApp-a protiv NSO grupe jer ove kompanije smatraju da se njihovi proizvodi zloupotrebljavaju u komercijalnoj eksploataciji od strane NSO grupe.

Vlada Sjedinjenih Država zabranila je NSO u novembru prošle godine zbog navodnog angažovanja u aktivnostima koje krše „nacionalnu bezbednost“.

Izraelci kažu da su prodali Pegasus više od 60 servisa u 40 zemalja. Postoje i zemlje koje ljudska prava ne shvataju baš ozbiljno, kao što je Saudijska Arabija. Pegazusom je hakovan telefon saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je ubijen u Turskoj 2018.

U 2017. godini, kabinet holandskog premijera Marka Rute složio se u koalicionom sporazumu da holandska policija ne smije da kupuje alate za hakovanje od kompanija koje snabdijevaju sumnjive režime. To ograničenje se nije odnosilo na obavještajne službe.

Ali sada je, piše Crimesite, kristalno jasno da policija i dalje koristi softver Pegasus, suprotno namjerama prethodnog kabineta. Uzgred, takvo sredstvo se nikada eksplicitno ne pominje u krivičnim dosijeima. Ako je izvor određene informacije već naveden, policija to naziva „tehničkom pomoći“

Prema navodima zvaničnika, implementacija softvera je u rukama "tehničkog tima koji je smješten u Jedinici nacionalne policije". Ukoliko javni tužilac utvrdi da je u istrazi neophodna nabavka „špijunskog softvera“, to se prvo provjerava centralno u Državnom tužilaštvu. Holandski ministri nijesu željeli da iznose u javnost koji se softver koristi i koliko je često korišćen, jer bi to bilo u suprotnosti sa istražnim interesima.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.