Sjednica Vlade

Gradnja stala zbog drastičnog rasta cijena u sektoru građevinarstva, Vlada: Raskidi ugovora skuplje rješenje

Vlada Crne Gore je, na danas održanoj desetoj sjednici kojom je predsjedavao premijer dr Dritan Abazović, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu.

Navedenim Zakonom stvoreni su preduslovi za dalji razvoj platnog prometa u Crnoj Gori u skladu sa savremenim standardima u Evropskoj uniji i svijetu.

Kako je jedna od osnovnih pretpostavki efikasnog funkcionisanja finansijskog sistema jedne zemlje siguran i efikasan platni promet, donošenjem ovog Zakona, stvaraju se pretpostavke za unapređenje regulatornog okvira, što će pozitivno uticati na pristupne pregovore za Poglavlje 4 - Sloboda kretanja kapitala, podstisanje konkurentnosti na tržištu platnih usluga, te omogućiti dalji razvoj inovativnog mobilnog i internetskog platnog prometa. Takođe, Zakonom se, između ostalog, omogućava kupovina preko interneta i u situacijama kada potrošač nema platnu karticu, te obezbjeđuje veća sigurnost za elektronska plaćanja i za pružaoce platnih usluga - saopšteno je nakon sjednice.

Na sjednici je usvojena  Informacija o problemima realizacije ugovora o javnim nabavkama zbog rasta cijena u sektoru građevinarstva sa smjernicama.

U Informaciji se navodi da se Ministarstvu finansija u prethodnom periodu obratilo više predstavnika izvođača u vezi problema sa nemogućnošću ispunjavanja ugovorenih obaveza o građenju zbog porasta cijena u sektoru građevinarstva.

Takođe, Uprava za saobraćaj i Uprava javnih radova su dostavile niz inicijativa koje su im upitili izvođači radova na spornim projektima u kojima obavještavaju naručioca da nijesu u mogućnosti da nastave radove po potpisanim ugovorima zbog drastičnog rasta cijena u sektoru građevinarstva i zahtijevaju hitne procedure izmjene istih ili će u protivnom biti prinuđeni na jednostrani raskid ugovora.

U Informaciji je istaknuto da bi raskidi ugovora za državu, kao investitora, bili skuplje rješenje, a opstanak izvođača direktno ugrožen, te da se hitno mora naći način koji bi omogućio nesmetanu realizaciju zaključenih ugovora. S tim u vezi, Vlada je zadužila niz organa kako bi se pokrenule procedure analiza zaključenih ugovora i našao model u cilju prevazlaženja nastalih problema - saopšteno je.

Upravljačka odgovornost i dalje najveći izazov u javnom sektoru

Vlada je usvojila Konsolidovani izvještaj o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru Crne Gore za 2021. godinu. U Izvještaju su, kako se navodi, date informacije o aktivnostima koje su preduzete od strane korisnika sredstava budžeta Crne Gore i budžeta jedinica lokalne samouprave, kao i Direktorata za centralnu harmonizaciju Ministarstva finansija i socijalnog staranja tokom 2021. godine u cilju harmonizacije i razvoja ovog sistema.

U dijelu Izvještaja koja se tiče ocjene sistema upravljanja, unutrašnjih kontrola i unutrašnje revizije navodi se da je upravljačka odgovornost i dalje najveći izazov u javnom sektoru. Konstatovano je da je operativni okvir za implementaciju unutrašnje revizije u Crnoj Gori uspostavljen, ali i da je neophodno jačati odgovornost rukovodioca za povjerene zadatke i ostvarivanje ciljeva - naglašava se.

Usvojena je Informacija o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda za april i maj 2022. godine iz sredstava Tekuće budžetske rezerve.  U tom kontekstu, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da iz sredstava tekuće budžetske rezerve opštinama uplati ukupno 3.477.677,14 eura u cilju nadomještanja razlike u ostvarenju prihoda za mjesece april i maj 2022. godine.

Vlada je usvojila Informaciju o predlogu imenovanja Nacionalnog službenika za ovjeravanje nadležnog za finansijsko upravljanje programima IPA i efikasno funkcionisanje sistema unutrašnjih kontrola i Nacionalnog IPA koordinatora nadležnog za strateško planiranje, monitoring i evaluaciju programa pretpristupne podrške.

Imajući u vidu da pridruživanje EU predstavlja najvažniji prioritet Vlade, kao i zahtjeve Evropske komisije, na temelju Okvirnih sporazuma između Vlade i EK o pravilima za saradnju koja se odnose na finansijsku pomoć Crnoj Gori u okviru sprovođenja Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II i IPA III), proističe i obaveza imenovanja Nacionalnog službenika za ovjeravanje i Nacionalnog IPA koordinatora. Kako bi se osiguralo da opisi poslova i struktura organizacionih jedinica, koje su uključene u model indirektnog upravljanja pretpristupnom pomoći EU, budu u skladu sa pravilima i obavezama propisanim od strane EK, kao i da aktivnosti u dijelu implementacije IPA programa teku nesmetano i adekvatno, Vlada je odredila Milu Kasalicu za Nacionalnog službenika za ovjeravanje, nadležnog za finansijsko upravljanje programima IPA i efikasno funkcionisanje sistema unutrašnjih kontrola, a Aleksandra Maškovića za Nacionalnog IPA koordinatora, nadležnog za strateško planiranje, monitoring i evaluaciju programa pretpristupne podrške - saopšteno je nakon sjednice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.