Jovanić razriješen sa čela Privrednog suda, Bulatović nasljednik
Hapšenje Jovanića, Foto: RTCG

Jovanić razriješen sa čela Privrednog suda, Bulatović nasljednik

Sudski savjet je na dvadesetoj sjednici donio odluku da se sudija Blažo Jovanić razriješi sa mjesta predsjednika te ustanove.

"Sudski Savjet je na dvadesetoj sjednici, shodno zakonskoj proceduri sproveo intervju sa pet kandidata za izbor jednog sudije Privrednog suda Crne Gore, koji su po javnom oglasu br.01-1973/22 od 23.03.2022. godine, na testiranju ostvarili više od 60 bodova na pisanom testu, kao i sa dva kandidata koji imaju položen pravosudni ispit", navode u saopštenju, prenosi "Dan".

Dodaju daje nakon sprovedene zakonske procedure, a na osnovu Rang liste, Savjet je donio odluku da se za sudiju Privrednog suda Crne Gore izabere Vladimir Bulatović, dosadašnji sudija Osnovnog suda u Nikšiću.

"Savjet je razmatrao predlog za razrješenje sudije Blaža Jovanića od dužnosti predsjednika Privrednog suda, koji je podnio predsjednik Apelacionog suda Crne Gore Mušika Dujović. Odlukom Sudskog savjeta od 18.05.2022.godine, predsjednik Privrednog suda je privremeno udaljen od dužnosti sudije do okončanja krivičnog postupka koji je od strane Specijalnog državnog tužilaštva pokrenut protiv njega. Članom 126 tačka 10 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđa se da će se predsjednik suda razriješiti, između ostalog, ako je privremeno udaljen od dužnosti sudije, dok član 127 istog zakona predviđa da predlog za razrješenje predsjednika suda može podnijeti predsjednik neposredno višeg suda i predsjednik Vrhovnog suda", navode u saopštenju.

Savjet je na osnovu člana 126 tačka 10 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama donio Odluku da se sudija Blažo Jovanić razriješi od dužnosti predsjednika Privrednog suda Crne Gore.

Sudski savjet je izmijenio Plan slobodnih sudijskih mjesta i donio odluku da se raspiše javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore, kao i odluku da se raspiše oglas za dobrovoljno trajno raspoređivanje jednog sudije u Osnovni sud u Nikšić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.