Manje akcize na gorivo do kraja avgusta, Majbah dodijeljen MUP-u za prevos štićenih ličnosti; Abazović: Poslanici da što prije izaberu Sudski savjet
Vlada Crne Gore

Sjednica Vlade

Manje akcize na gorivo do kraja avgusta, Majbah dodijeljen MUP-u za prevos štićenih ličnosti; Abazović: Poslanici da što prije izaberu Sudski savjet

Vlada je na današnjoj sjednici produžila odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja na pedeset odsto. Takođe je donijeta odluka da se vladin Majbah koristiti za prevoz stranih državnika, štićenih ličnosti.

Crnogorska Vlada je, kako je saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović, donijela odluku da akciza za gorivo bude i dalje umanjena za građane i privredu, da bi se u obuzdale cijene i plaćalo jeftinije gorivo. Ministar finansija je saopštio da će mjera biti nastavljena do kraja avgusta.

Odluka kojom je država smanjila akcizu za 50 odsto važila je do 5. jula.

Majbah ustupljen MUP-u za prevoz štićenih ličnosti

Na sjednici je Vlada uvažila prijedlog Ministarstva finansija da se vozilo Mercedes – Majbah do daljnjeg ustupi Ministarstvu unutrašnjih poslova na korišenje i to isključivo za prevoz stranih državnika štićenih ličnosti.

“Vozilo je procijenjeno na preko 456.000 eura. Već godinu sjedi neiskorišćeno. Značajno je izgubilo na vrijednosti. Ako bi ovakvi zaključci ostali na snazi, za godinu-dvije bi ga mogli polako otpisivati u staro govožđe i prodavati”, istakao je Damjanović.

Ta odluka će, kako je dodao, trajati dok se na jedan transparentan način ne nađe model da se taj i drugi Majbah ne koristi za prevoz bilo koga u Crnoj Gori.

“Da pošaljemo poruku da takav luksuz nama nije neophodan, ali su nam neophodne potrebe da budemo u skladu sa međunarodnim standardima, da štitimo štićene ličnosti iz inostranstva”, kazao je Damjanović.

On je otkrio kako prethodna Vlada prodavala Majbah.

“Utvrđena je ta procjena vozila, pa je nakon toga objavljen međunarodni javni poziv za učešće na javnom nadmetanju za prodaju vozila. To je bilo 26. juna prošle godine. Mjesto javnog nadmetanja je bila Budva, pa se niko nije javio na taj čuveni tender. Drugi poziv još uvijek nije objavljen, do momenta dok nije došlo do promjena u Vladi. Onda su preduzimane sledeće aktivnosti”, rekao je Damjanović.

Potom je, kaže Damjanović, na osnovu raniji kontakata, citirao je:”Obavili smo razgovor sa konzulom jedne strane države, na kojem je taj i taj izrazio interesovanje za pomenuto vozilo, pa su mu dostavljene informacije, i pripremali smo raspisivanje drugog poziva, da bi na insistiranje ovog gospodina skratili vrijeme za potencijalne klijente. Od tog momenta taj gospodin nije obavijestio državu da ima potvrdu da obavi transakciju, da će nas ponovo kontaktirati. Onda se prešlo na razgovore sa nekom međuanrodnom grupacijom iz jedne arapske države, gdje je neko bio zaintersovan. On nije uspio doći da pregleda vozilo. Neko drugi mu je poslao naknadnu dokumentaciju. Ko je slao i kako ja ne znam. Slali su mu video i fotografije. Onda je on rekao da to vozilo ne vrijedi preko 200.000 eura. Pa se i ta priča završila”.

Tadašnju Vladu je, dodaje Damjanović, kontaktirala i neka kompanija iz Njemačke, koja nije htjela zbog cijene da kupi automobil, zatim jedna domaća firma… Sve bezuspješno…

“Prošlo je koliko je prošlo vremena. Ovako se gospodo sprda sa državnom imovinom”, kazao je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović podsjeća da je država kupila dva Majbaha po 600.000 eura.

“To je 1,2 miliona eura. Zamislite, siormašna Crna Gora je mogla da kupi 20 vrhunski automobila ili 100 nekih koji su potpuno ok”, istakao je Abazović.

Službenici da službena vozila koriste samo u službene svrhe

Pozvao je članove Vlade da budu što racionalniji u korišćenju službenih automobila, ali da to zamole i svoje službenike.

“Da poslije radnog vremena, osim ako to im služba zahtijeva, da ne koriste službeno vozilo. Ne želim da vidim da se sa službenim vozilima ide po plažama. Sve prijavite Kabinetu premijera. Prema tome ćemo biti restriktivni i preduzimaćemo mjere”, poručio je premijer.

Vlada je usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu.

“Nema novih nameta za građane, vrši se liberalizacija platnog prometa”, istakao je Damjanović.

Usvojen je i Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu.

Abazović je poslanicima uputio apel da započnu sa intervjuima vezano za izbor članova Sudskog savjeta i da se krene sa izborom Sudskog savjeta.

CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.