Holandski advokat podnosi tužbu protiv Državnog tužilaštva i policije zbog nezakonitog hakovanja aplikacije Sky
Ilustracija

Holandski advokat podnosi tužbu protiv Državnog tužilaštva i policije zbog nezakonitog hakovanja aplikacije Sky

Advokat Iehudi Moszkovicz najavio je da će podnijeti prijavu protiv Državnog tužilaštva i policije u Holandiji zbog hakovanja kripto servisa Sky ECC.

Moszkovicz tvrdi da dokumenti objavljeni u Francuskoj ukazuju na to da je policija ilegalno provalila u servere i telefone Skaj-a, što predstavlja upad u računar, piše holandski Crimesite.

On takođe navodi da je prisluškivanje uživo i prisluškivanje i čuvanje poruka bilo nezakonito.

U prvom objašnjenju o hakovanju aplikacije Skaj od strane Državnog tužilaštva sudovima je naznačeno da su hakovanje izvršili Francuzi i da bi se taj metod odnosio na francusku državnu tajnu. Francuski dokumenti su od tada otkrili da su tehničari u Holandiji razvili alat.

Oni su objavljeni nakon što je Crimesite otkrio da je u dokumentu koji je sačinio sud u Parizu o hakovanju Ski stajalo:

„Holandski detektivi i tehničari razvili su tehniku kao dio zajedničkog istražnog tima (...)“, što su takođe priznali tužioci u krivičnom predmetu.

Sudovi u Holandiji i Belgiji odložili su presude jer žele da saznaju više o činjenicama oko hakovanja od strane policije. Osumnjičeni su pušteni na slobodu po nekoliko tačaka optužnice.

Sky aplikacija je hakovan prije EncroChat-a, ali je najnovije hakovanje izašlo ranije. To hakovanje se desilo i u Francuskoj. Do sada je bilo poznato da je Holandija bila blisko umiješana, ali da su Francuzi hakovali državnim tajnim alatom.

Do danas su sudovi presudili da je preuzimanje Encro poruka bilo zakonito i da se one mogu koristiti kao dokaz. Ipak, belgijski sud je odlučio da ne koristi Encro dokaze.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.