Lavrov: SAD želi oslabiti Rusiju ali i EU
Sergej Lavrov

Lavrov: SAD želi oslabiti Rusiju ali i EU

Samit NATO u Madridu još jednom je pokazao da članice NATO očekuju bezuslovnu poslušnost i potčinjavanje svojoj volji od svih država, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bjeloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

"Vjerujem da je svima očigledno šta očekuju. Oni ne bježe od toga da pričaju o tome, a to su još jednom rekli na samitu NATO u Madridu. Od svih država očekuju bezuslovnu poslušnost i potčinjavanje njihovoj volji, što odražava njihove egoistične interese – prije svega interese SAD“, rekao je Lavrov.

Prema Lavrovu, Vašington nastoji ne samo da oslabi Rusiju, već i da oslabi EU kao konkurenta SAD.

On je istakao da savremena Evropa, koju predstavlja EU, gubi svoju nezavisnost ili one znake nezavisnosti koje je nekada imala i potpuno se pokorava stavovima koje namijeću SAD.

"To uključuje i oblast ekonomskih sankcija, odbijanje ruskog uvoza i uništavanje logističkih i finansijskih lanaca za čije su uspostavljanje bile potrebne decenije", dodao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, ako se uporede sankcije koje su evropske države uvele Rusiji i Bjelorusiji i one koje su uvele SAD, vidi se da suštinski Vašington za sebe pokušava da ublaži situaciju i to u područjima koja bi mogla nanijeti štetu njihovoj ekonomiji.

"Ipak, i oni imaju negativan efekat od svog djelovanja, ali Evropa trpi mnogo više", naglasio je Lavrov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.