EU i Novi Zeland postigli sporazum o slobodnoj trgovini
Ilustracija

EU i Novi Zeland postigli sporazum o slobodnoj trgovini

Evropska unija i Novi Zeland završili su pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao povećati poslovanje dva partnera u području roba i usluga za 30 posto.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je to nakon sastanka u Briselu s novozelandskom premijerkom Džasindom Ardern, koja je rekla da je prošlo 14 godina otkako je ideja o takvom sporazumu prvi put iznijeta.

Pregovori o slobodnoj trgovini počeli su sredinom 2018. i, za EU, sporazum će staviti trgovinu bloka s Novim Zelandom u rang sa zemljama koje već imaju trgovinski pakt s Novim Zelandom, posebno onima iz 11-očlanog pacifičkog trgovinskog saveza CPTPP.

Sporazum će ukinuti carine na široku paletu proizvoda i biće prvi koji je sklopio EU a koji uključuje mogućnost sankcija ako bilo koja strana prekrši standarde zaštite okoline ili radne standarde.

Carine će biti ukinute za izvoz iz EU-a proizvoda kao što su svinjsko meso, vino, čokolada, slatkiši i keksi. EU će se otvoriti za više mliječnih proizvoda i govedine s Novog Zelanda, što je osjetljivo područje za neke zemlje EU.

"Vjerovatno je pošteno reći da se to nikome ne sviđa, pa smo sigurno postigli dobar sporazum", rekao je novozelandski ministar trgovine Demijan O'Konor, napola u šali, upitan o kompromisima napravljenim tokom teške, završne faze pregovora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.