Zirojević: Ne pristajemo na izdaju Crne Gore!
Sa protesta, foto: Cdm

Protest ispred Vlade

Zirojević: Ne pristajemo na izdaju Crne Gore!

Portparol Socijaldemokrata, Nikola Zirojević, govoreći na protestnom skupu ispred Vlade organizovanom zbog radne verzije ugovora sa SPC, nazvao je Vladu Dritana Abazovića “izdajničkom”, poručivši da neće dozvoliti potpisivanje akta koji znači klasičnu izdaju Crne Gore i njenih vitalnih državnih interesa. “Da kažemo NE aktu koji znači tihu okupaciju Crne Gore! Da kažemo NE aktu koji znači kapitulaciju Crne Gore pred velikosrpskim projektom, odnosno projektom “srpskog sveta”, rekao je on.

Zirojević je kazao da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori je može priznavati kontinuitet preko 600 godina duži nego što joj se priznaje u matičnoj državi Srbiji. 

“Ne može se Srpskoj pravoslavnoj crkvi dozvoliti da njeni vjerski objekti budu poput ambasada i diplomatsko konzularnih predstavništava kako bi se u njima mogli, kao što se to ranije dešavalo, sakrivati brojni zločinci među kojima su, znamo to dobro, bili i neki ratni. Ne možemo ovoj instituciji dozvoliti da bude, ne samo iznad ostalih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, već i iznad same države Crne Gore”, istakao je Zirojević.

On je pozvao, kako je kazao, “prvenstveno one koji su se do skoro iz opozicionih klupa, zajedno sa nama borili za ove vrijednosti za koje se mi danas borimo”, da otkažu podršku izdajničkoj Vladi Dritana Abazovića.

“Da zajedno sa nama izađu na ulicu, da zajedno sa nama budu sljedeći put na ovom mjestu i da zajedno sa nama pokrenu proceduru smjene izdajničke Vlade Dritana Abazovića”, zaključio je Zirojević.


Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković smatra da ovakav sadržaj temeljnog ugovora predstavlja potčinjenje Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici i Srbiji.

Nebojša Mrvaljević poručio je Abazoviću da ne može niko da bude izvan zakona, da bude nedostupan organima gonjenja i da niko ne može da se igra sa pojmom vjeronauke.

“Ne radi se samo o pokušaju zatiranju crnogorskog identiteta. Budućnost naše djece je u pitanju”, rekla je Vujošević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.