Konjević: Na Zapadnom Balkanu visok intenzitet hibridnih prijetnji
Konjević

Sa ministrima odbrane država članica NATO-a

Konjević: Na Zapadnom Balkanu visok intenzitet hibridnih prijetnji

Ministri odbrane država članica NATO-a saglasni su da je rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbjednosnu prijetnju pod kojom se nalaze i drugi partneri i regioni, među kojima i Zapadni Balkan.Oni su, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO-a u Madridu organizovala ministarka odbrane Kraljevine Španije, Margarita Robles Fernandez, konstatovali da NATO treba da zauzme proaktivnu ulogu i pruži konkretnu podršku u jačanju kapaciteta partnerima u ovom regionu, posebno Bosni i Hercegovini, čiji je ministar takođe prisustvovao večeri.

Obraćajući se na događaju, čija je tema bio region Zapadnog Balkana u kontekstu širenja hibridnih prijetnji nakon invazije Rusije na Ukrajinu, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Crne Gore, Raško Konjević podijelio je zabrinutost zbog sve većeg prisustva Rusije u regionu.

"Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije. U regionu je prisutan visok intenzitet hibridnih prijetnji, najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice“, kazao je Konjević.

Ponovio je da je u tom kontekstu od velikog značaja konkretna saradnja između NATO i EU, dodajući da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona. 

Konjević je dodao da će time ujedno biti sužen prostor za maligni uticaj trećih država na prostoru Zapadnog Balkana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.