Velika Britanija se neće pridružiti Evropskoj političkoj zajednici

Nijesu zainteresovani za Makronovu inicijativu

Velika Britanija se neće pridružiti Evropskoj političkoj zajednici

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras odbacila je mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo bude dio Evropske političke zajednice koju je predložio francuski predsjednik Emanuel Makron.

Govoreći na saslušanju u spoljnopolitičkom odboru donjeg doma britanskog paralmenta, Tras je demantovala izvještaje iz Jelisejske palate u kojima se sugeriše da je britanski premijer Boris Džonson u razgovoru s francuskim predsjednikom pokazao zainteresovanost za Evropsku političku zajednicu, prenosi RTCG.

Džonson i Makron su, kako navode, razgovarali na marginama samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta 26. juna u Njemačkoj.

Makron je predložio formiranje Evropske političke zajednice koja bi bila otvorena za evropske države koje dijele zajednički skup demokratskih vrijednosti, bez obzira da li su članice Unije ili ne, da li žele da joj se pridruže ili su je napustile.

Po ocjeni nekih analitičara, Makronova ideja bi mogla da budućim britanskim vladama bude sredstvo da obnovi bliže odnose sa EU.

Tras je, međutim, rekla da su prioriteti Velike Britanije jačanje uloge NATO-a i G7, prenio je EURACTIV.com.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.