Istorijske odluke na Samitu ojačaće bezbjednost evropskog kontinenta
Ministarstvo vanskih poslova

Istorijske odluke na Samitu ojačaće bezbjednost evropskog kontinenta

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvuje na NATO samitu koji se održava u Madridu.

Kako je saopšteno iz Ministarstca, prvog dana Samita, šef crnogorske diplomatije prisustvovao je sastanku Sjevernoatlanstkog savjeta (NAC) na nivou šefova država i vlada, uz učešće ministara vanjskih poslova i odbrane na kojem su se, u uvodnom dijelu, obratili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijer Španije Pedro Sančez, kao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u online formatu.

Na sastanku 30 zemalja članica, koji je nastavljen iza zatvorenih vrata, pozdravljeno je potpisivanje istorijskog sporazuma između Turske, Švedske i Finske, čime se otvara put za članstvo ovih nordijskih zemalja u NATO, te ojačava bezbjednost evropskog kontinenta, navodi se u saopštenju.

Ključne teme o kojima raspravljaju saveznici,kako ističu, su politika odvraćanja i odbrane, odnosi s Rusijom u svijetlu agresije nad Ukrajinom, jačanje partnerstva s EU i indo-pacifičkim državama.

Na Samitu, osim lidera zemalja članica NATO-a učestvuju i šefovi država i vlada Gruzije, Ukrajine, Finske, Švedske, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na marginama prvog dana Samita u Madridu, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić razgovarao je sa šefom diplomatije Finske Pekom Havistom. Tokom razgovora sa kolegom Havistom, pozdravljen je istorijski trilateralni sporazum sklopljen u Madridu, koji je pokazao da je politika otvorenih vrata živa, te da je NATO spreman za nove članice – Finsku i Švedsku. Na toj liniji, prenesena je snažna podrška Crne Gore njihovom što skorijem pridruživanju, te istaknuta spremnost i za produbljivanje saradnje u bilateralnoj ravni međusobnom razmjenom poziva za zvanične posjete, istilu u saopštenju.

U nastavku dana, planirana je radna večera na nivou ministara vanjskih poslova, uz prisustvo šefova diplomatija Kraljevine Jordan i Islamske republike Mauritanije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.