Brnabić i Abazović: Podići odnose Srbije i Crne Gore na najviši nivo
Foto: Tanjug

Dvije zemlje da "okrenu novi list"

Brnabić i Abazović: Podići odnose Srbije i Crne Gore na najviši nivo

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posjete Beogradu biti resetovani odnosi između dvije zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući u eru jako dobrih i najboljih mogućih odnosa.

"Veoma nam je važna posjeta, nadam se da ćemo uspjeti ovom posjetom da postignemo ono što znam da oboje želimo kao predsjednici vlada, a to je da resetujemo odnose između Srbije i CG i da uđemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogućih odnosa", istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije sa Abazovićem.

Abazović: Ovdje smo da okrenemo novi list u našim odnosima

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je danas da mu je velika čast što je njegova prva posjeta regionu baš u Beogradu i istakao da je došao kako bi se u odnosima dvije zemlje okrenuo novi list.

"Mi smo ovdje da okrenemo novi list i da podignemo naše političke i ukupne odnose na najviši mogući nivo", poručio je Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić kojoj je iskazao veliku zahvalnost na pozivu.

Brnabić i Abazović najavili da će pitanje ambasadora Srbije i Crne Gore uskoro biti riješeno

Premijerka Srbije rekla je danas da će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji uskoro biti riješeno.

"Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podijelio svoja razmišljanja u vezi sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji sa mnom i ja sa velikim nestrpljenjem očekujem da, naravno u skladu sa njegovim Ustavnim nadležnostima i dužnostima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka novog ambasadora Crne Gore u Srbiji", karzala je premijerka.

Na pitanje novinara da li je crnogorska vlada spremna da poništi odluku o proglašavanju Vladimira Božoviha persnom non grata ukoliko bi Srbija nastavila da insistira na tome da on bude amabasdor u CG, Abazović je rekao:

"Ono što smo razgovrali (sa premijerkom Brnabić) je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore CG u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije", rekao je Abazović.

Brnabić: Voljela bih da uzvratim posjetu, čekamo novog premijera

Ana Brnabić izjavila je danas da treba da obavi konsultacije u vezi sa zvaničnom uzvratnom posjetom Crnoj Gori, s obzirom da je predsjednica vlade u tehničkom mandatu i istakla da će svakako novi predsjednik Vlade Srbije, bez obzira da li će to biti ona ili neko drugi, posjetiti Podgoricu.

Brnabićeva je na pitanje novinara da li će posjetiti Podgoricu nakon što je premijer Crne Gore Dritan Abazović zvanično posjetio Srbiju, rekla da će ta posjeta biti realizovana čim prije, ali treba da vidi da li ima smisla da ide dok je u tehničkom mandatu.

Buk Bijela - politicko kočenje ili ekološki standardi

Brnabić je izjavila danas da studije o životnoj sredini ne treba koristiti kao politički alat za zaustavljanje izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini, dok je premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao da je ta država po ustavu ekološka i ima interes da investicije budu po visokim eko standardima.

Brnabićeva je rekla da je Buk Bijela samo jedan od energetskih projekata mogućih za saradnju na polju zajedničkog investiranja u energetiku, te da se nada da politički razlozi neće zaustaviti tu izgradnju koja je pripremljena.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.