Špic sezone počeo, put do najljepše plaže u Tivtu uništen i raskopan
Ilustracija

Špic sezone počeo, put do najljepše plaže u Tivtu uništen i raskopan

Danas smo imali novi sastanak sa predstavnicima izvođača, krećemo i u postupak za naplatu ugovorene bankarske garancije i penala u visini od 57.000 eura, kazao je predsjednik Opštine Željko Komnenović.

Rok za završetak izgradnje nove MR2 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima, čiji je investitor Opština Tivat, istekao je danas, a da izvođač radova, podgorička kompanija "Civil engineer" nije završila tu saobraćajnicu, čiji je najbitniji dio nova kružna raskrsnica na putu prema uvali Pržna.

"Raskrsnica koja spaja MR2 sa već ranije sagrađenom MR1 saobraćajnicom i postojećim putem Radovići-Pržna (Plavi horizont) dočekala je špic ljetnje sezone u neprihvatljivom stanu - potpuno raskopana, neasfaltirana i bez u potpunosti postavljenih čak ni ivičnjaka i rigola, pa je jedini put prema jednoj od najvećih atrakcija Tivatske rivijere i najposjećenijih plaža, Plavom horizontu, u katastrofalnom stanju na zgražavanje kako turista, tako i domicilnog stanovništva", saopštio je predsjednik Komnenović

Raskrsnica je, kako ističe, po posljednjem dinamičkom planu koji je "Civil Engineer" prije nekoliko mjeseci dogovorio i dostavio investitoru - Opštini Tivat, trebalo da bude gotova još 10. maja, ali podgorička kompanija već duže bukvalno ništa ne pipa na raskopanom gradilištu kružnog toka. O tome svjedoče i nekoliko u međuvremenu samoniklih i već dobrano poraslih primjeraka jasena i sličnih drvenastih biljaka koje uspijevaju u rovovima napuštenog gradilišta u Krtolima.

"Danas smo imali novi sastanak sa predstavnicima izvođača, nakon kojeg smo odlučili da jednostrano raskidamo ugovor sa 'Civil Engineerom' i krećemo u postupak za naplatu ugovorene bankarske garancije i penala u visini od 57.000 eura. Ni svi brojni apeli i ustupci koje je Opština kao investitor ovoj kompaniji upućivala i davala proteklih mjeseci, nisu rezultirali promjenom njenog neprihvatljivo neozbilnjog odnosa prema njenim ugovorenim obavezama i danas imamo ovu za nas katastrofalnu situaciju koja nam je nanijela i tek će nam nanijeti ogromnu materijalnu i štetu u domenu imidža Tivta kod turista koji dolaze na Plavi horizont“, kazao je tim povodom juče na vanrednoj pres konferenciji predsjednik Opštine Željko Komnenović (NP).

On je kazao da je ugovor sa "Civil Engineerom" za izgradnju MR2 saobračajnice potpisan 21. juna prošle godine sa ugovorenim rokom za završetak posla od 300 dana. Zbog nepredviđenih i dodatnih radova koji su se u međuvremenu pokazali neophodnim, posao je poskupio na 1,15 miliona eura i po posljednjem usaglašenom dinamičkom planu, morao je da bude završen do juče. Kompanija na čijem čelu podgorički biznismen Aleksandar Laković, međutim, postupila je krajnje neprofesionalno- maksimalno je usporila ili potpuno obustavila izvođenje radova i bukvalno je ucjenjivala Opštinu da pristane da "Civil Engineeru" uveća ugovorenu naknadu za čitavih 24 odsto, zbog povećanja cijena građevinskog materijala i drugih inputa u poslijednjih nekoliko mjeseci.

Kako navodi,opština je to decidno odbacila jer je lani već ugovorila fiksne cijene radova na MR2 sa tom kompanijom, objasnivši njenom vlasniku Lakoviću da bi izlaženje u sustret takvom njegovom zahtjevu bilo nezakonito i da se to ne može napraviti bez novog tendera jer je riječ o javnom novcu.

"Oni su, međutim, bukvalno prekinuli radove i odlučili da nas na ovaj način sabotiraju jer su izračunali da im se više isplati na im naplatimo penale, nego da završavaju posao po aktuelnim cijenama građevinskog materijala, iako su sami krivi zašto su im inputi sada veći jer posao nisu završili u roku kada je trebalo da ga okončaju“, kazao je Komnenović, dodajući da će Opština pokrenuti sve pravne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju da zaštiti svoje interese.

Naglasio je da su zbog loših zakonskih rješnja o javnim nabavkama i obligacionim odnosima, ruke lokalnoj upravi u većoj mjeri vezane, "jer da sutra dovedemo nekog drugog izvođača da makar primarno asfaltira raskopani kružni tok, 'Civil Enginner' nas može tužiti da uzurpiramo njegovo gradilište“.

Na pitanje "Vijesti“ hoće li Opština podnijeti krivičnu prijavu protiv Lakovića zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično djelo iznude, Komnenović je odgovorio da će se konsultovati sa advokatima oko te mogućnosti, ali da nije optimista da će se time nešto postići "jer i sami ste svjesni kakvo nam je i sudstvo i tužilaštvoi“.

"U svakom slučaju, 'Civil Engineer' više nikada neće u Tivtu dobiti nijedan posao čiji je investitor Opština, niti će to dobiti drugi njemu slični neozbiljni i neodgovorni izvođači poput njegove kćerke-kompanije MCG sa kojom smo već raskinuli ugovor za gradnju prve faze obalnog šetališta Belane, odnosno tivatske firme 'T-Construction' koja nije završila treću fazu ulice Cacovo ni kompleks igrališta u Donjoj Lastvi. U sva tri slučaja, u pitanju su tzv. naslijeđeni izvođači koje je odabrala prethodna tivatska DPS-SD-HGI vlast, a ova administracija ih je naslijedila. Te firme su se pokazale kao krajnje neprofesionalne i neozbiljne na što ih je očito, motivisala i navikla prethodna gradska uprava koja im je tolerisala sva kašnjenja ili loš kvalitet izvedenih radova, bez ikakvog pozivanja na odgovornost“, kazao je Komnenović, dodajući da je Opština sa svoje strane na vrijeme ispoštovala sve obaveze prema tim izvođačima, da je platila sve dostavljene situacije i da im ne duguje ni centa.

On je istakao da je na gradilištu MR2 do sada završeno samo polovina radova i da će Opština što prije bude moguće, na tenderu izabrati novog izvođača koji će završiti taj značajan infrastrukturni objekat. Kazao je da potpuno razumije i opravdava ogromno nezadovoljstvo mještana Krtola znog raskopanog i nezavršenog kružnog toka za Plavi horizont i da će sa njima opštinsko rukovodstvo imati sasatank u nedjelju. Ukazao je da su osim interesa Opštine i štete koja joj je nanašena ovakvim postupanjem "Civil Engineera", ugrožena i prava i interesi turističkih poslenika, ali i strateškog stranog investitora "Orascoma" koji realizuje proijekt Luštica Bay, zbog čega je gradonačelnik apelovao da se u hitno rješavanje problema uključi i Vlada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.