Ministarski sastanak Upravljačke platforme Zapadnog Balkana u Albaniji

Ministarski sastanak Upravljačke platforme Zapadnog Balkana u Albaniji

Ministar prosvjete Miomir Vojinović učestvovao je na ministarskom sastanku Upravljačke platforme Zapadnog Balkana za kulturu, istraživanje, inovacije, obrazovanje i osposobljavanje koji se održao u utorak 28. juna u Tirani, u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Albanije.

Ovaj događaj je je nastavak Agende Zapadnog Balkana pokrenute na Samitu, koji je održan u Brdu, kod Kranja u Sloveniji, prošlog oktobra i predstavlja jedinistvenu priliku za razmjenu iskustava i unapređenje saradnje između regiona i zemalja Evropske unije u oblastima obrazovanja, kulture, istaživanja i inovacija, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

U kontekstu koncepta Obrazovanja za održivi razvoj, i njegovog uključivanja u obrazovni sistem Crne Gore, ministar Vojinović je ukazao na reformske procese u pogledu integracije ciljeva održivog razvoja u nastavne programe. Takođe, ministar Vojinović je naglasio značaj usvajanja ključnih strateških dokumenata kao što su Akcioni plan za integraciju održivog razvoja, koji predstavlja Aneks Strateškog plana reforme obrazovanja, a koji je stvorio uslove za strateško uvođenje održivog razvoja u sadržaje sistema obrazovanja kroz dva glavna cilja – dostizanje kvaliteta obrazovanja za sve i povećanje sadržaja na temu održivog razvoja u nastavnim programima, od predškolskog do univerzitetskog nivoa.

Prema riječima ministra Vojinovića, Ministarstvo prosvjete je razvilo i implementiralo Nacionalni nastavni plan i program za sve nivoe obrazovanja, koji uključuje međunastavne teme – Obrazovanje za održivi razvoj, sa ciljem preusmjeravanja i sprovođenja snažnijeg modela Obrazovanja za održivi razvoj u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, što doprinosi integrativnom pristupu opštem obrazovanju i omogućava veći stepen korelacije između sadržaja različitih predmeta i predmetnih oblasti, a sve u cilju razvoja ključnih kompetencija učenika.

Ministar Vojinović je predočio da je više od 25% nastavnika na svim nivoima obrazovanja prošlo kroz program obuke za primjenu Obrazovanja za održivi razvoj u nastavi ukazujući na posebnu prednost programa koja se ogleda u njegovoj dostupnosti djeci od najranijeg uzrasta – predškolsko obrazovanje, tačnije u uzrasnom periodu kad djeca razvijaju navike i izgrađuju stavove o vrijednostima održivog načina življenja.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel, u finalnom izlaganju istakla je vodeću ulogu obrazovanja i osposobljavanja u postizanju bliže saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, te da je debata sa ministrima Zapadnog Balkana pokazala važnost koja se već pridaje integraciji podučavanja i učenja o ekološkoj održivosti u sisteme obrazovanja i osposobljavanja, zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.