Eraković: Prethodna Vlada potrošila 1.2 miliona eura za nabavku testova za koje se znalo da neće biti upotrijebljeni
Jevto Eraković, Foto: DPS

"Šćekić potvrdio da nema sredstava za plate medicinskim radnicima u 2022. godini"

Eraković: Prethodna Vlada potrošila 1.2 miliona eura za nabavku testova za koje se znalo da neće biti upotrijebljeni

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković, u okviru premijerskog sata pitao je ministra zdravlja Dragoslava Šćekića da li je tačno da je potrošeno preko 1.2 miliona eura građana Crne Gore na način što su kupljeni, i potom uništeni, testovi u Institutu za javno zdravlje koji nijesu odgovarali standardima rada u navedenoj instituciji, te da li je tačno da nema obezbijeđenih sredstava za isplatu svih plata zdravstvenim radnicima za 2022.

Tom prilikom on je istakao da je veoma važno da saznamo pod kojim uslovima je Ministarstvo zdravlja u prethodnoj Vladi nabavilo od Sinofarma testove i serološke Elisa testove i to 80.064 komada po vrijednosti 0.5 eura i 50.000 testova po cijeni od 10.70 eura što iznosi 535.000 eura.

Eraković je upitao zbog koga je neko odlučio da nabavlja testove za crnogorski zdravstveni sistem ako je znao da nijedan od tih testova neće biti upotrijebljen. Dakle, dodao je Eraković, neko je svjesno potrošio 1.2 miliona znajući da nijedan od tih testova neće biti upotrijebljen.

"Takođe, da su svi raspoloživi tehničari radili svaki radni dan u godini mogli su da potroše samo 6.336 testova, a napominjem da nije potrošen nijedan.”

Na kraju, zaključio je Eraković, jedini precizan i jasan odgovor koji je dobio, a što je važno da građani znaju jeste da danas u finansijskom sistemi odnosno u Fondu za zdravstveno osiguranje nema novca za plate zdravstvenim radnicima za 2022. godinu:

"To je posljedica okolnosti na koju smo upozoravali iz Kluba poslanika DPS, a to je da je prethodni budžet populistički i nerealan te da neće biti mogućnosti za njegovo finansiranje u tekućoj godini.”  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.