LP: Ne ponižavanju Crne Gore, vrijeme za smjenu 43. Vlade i rješavanje suštinskih problema i krize
Liberalna partija CG

LP: Ne ponižavanju Crne Gore, vrijeme za smjenu 43. Vlade i rješavanje suštinskih problema i krize

Liberalna partija gajila je nadu i očekivala da će 43. Vlada Crne Gore biti Vlada kontinuiteta trasiranog crnogorskog evropskog i građanskog puta, međutim, očigledno da ona nije do kraja odbacila mitomanske i poslušničke prakse Vlade Zdravka Krivokapića. Ugovor koji je Vlada spremna da potpiše sa SPC u Crnoj Gori ravan je veleizdaji interesa države Crne Gore i nećemo dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše, saopšteno je danas iz te partije.

"Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom. U samom Ugovoru, dostupnom javnosti bar 7 članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito  izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija", ukazali su iz LP-a.

Vlada sekularne države poručuju ne može I ne smije potpisati akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama.

"Samo Temeljni Ugovori Srpske pravoslavne crkve ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Tim ugovorom nikako se ne može priznati supermacija SPC i njen kontinuitet od čak 1219. godine, bez ikakvog utemeljenja, kad i njena majka crkva u Srbiji priznaje njeno postojanje tek od 1836, a znamo da je SPC kao takva nastala tek 1920. godine ukazom kralja Aleksandra Karađoređevića, a država se mora voditi pravnim kontinuitetom i činjenicama a ne mitovima", istakli su iz LP-a.

Dodatno, navode da istup člana tima koji se bavi ovim Ugovorom, advokata Martinovića koji tvrdi da niko od članova tima nije podržao ovaj akt osim jednog ministra, jasno govori da ovaj akt nema nikakav legitimitet te da se na mala vrata pokušavaju ponovo progurati interesi jedne vjerske zajednice kojoj je premijer Crne Gore danas otišao na noge.

Pozvali su Abazovića da se vrati svojim izvornim principima koje je i proklamovao u ekspozeu zbog kojeg je i dobio podršku, a to je evropeizacija i demokratizacija Crne Gore a ne njena klerikalizacija i nazadovanje.

Jasno je poručuju da ovakav Ugovor sa SPC niko ne smije potpisati, nije smio ni bivši premijer Krivokapić, inače apostol SPC.

Postavili su pitanje čemu plasiranje bezvrijednih nacrta ugovora u vremenu teške socijalno-ekonomske krize?

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.