Stoltenberg: Invazija Rusije pokrenula

U Madridu

Stoltenberg: Invazija Rusije pokrenula "suštinsku promjenu" u pristupu odbrani

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je invazija Rusije na Ukrajinu pokrenula "suštinsku promjenu" u pristupu odbrani tog vojnog saveza.

On je uoči početka samita NATO u Madridu naveo da će zemlje članice saveza zbog sve veće nestabilnosti u svijetu morati da povećaju budžetska izdvajanja za odbranu.

"Da bismo bili u stanju da se branimo u sve opasnijem svijetu moramo da više ulažemo u odbranu", rekao je Stoltenberg. Trenutno samo devet od 30 zemalja NATO u odbranu ulaže predviđenih dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Osim ulaganja u odbranu, glavne teme na samitu biće podrška Ukrajini i jačanje odbrane protiv Rusije.

U vezi sa pridruživanjem Švedske i Finske NATO-u, koje Turska trenutno blokira, Stoltenberg je rekao da se nada da će tokom samita biti ostvaren napredak.

Očekuje se da na samitu, na kojem učestvuju i lideri Japana, Australije, Južne Koreje i Novog Zelanda, bude donijet i novi pristup ekonomskim i vojnim ambicijama Kine.

U vezi sa time, Stoltenberg je prošle nedjelje rekao da NATO "ne smatra da mu je Kina suparnik", ali da pozicija Kine "predstavlja izazov" po bezbjednost, vrijednosti i interese država članica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.