DPS Herceg Novi: Zašto se ne saziva Skupština opštine Herceg Novi?
DPS

DPS Herceg Novi: Zašto se ne saziva Skupština opštine Herceg Novi?

Organi Opštine su, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština opštine kao predstavnički organ građana opštine i predsjednik Opštine kao izvršni organ opštine. I dok predsjednika Opštine, što protokolarno, što u medijima, imamo prilike čuti i vidjeti, sa Skupštinom opštine situacija je drugačija, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

Kako ističu, Iako je Zakonom o lokalnoj samoupravi u članu 40 obaveza sazivanja Skupštine utvrđena na najmanje jednom u tri mjeseca, od 01.01.2022. godine Skupština opštine je imala samo jedno redovno sazivanje.

"Razumljivo je da apsolutna većina u Skupštini omogućava koaliciji na vlasti u Herceg Novom da se komotno ponaša i da ne vidi razlog za sazivanje Skupštine jer se bitne odluke donose u tom krugu ali je neprihvatljivo negiranje demokratskih tekovina i onemogućavanje predstavnika gradjana da se čuje i njihov glas", navode u saopštenju.

Doduše, glas predstavnika građana čije partije i stranke čine koalicionu vlast, dodaju, baš i ne čuju na Skupštini ali to ni u kom sličaju ne znači da se isto onemogući i onima koji imaju drugačije mišljenje.

"Možda je razlog nesazivanja Skupštine i nejasnoća u koalicionoj većini ko je a ko nije u njoj. No, bez obzira što su neke partije izgubile odbornike pa više i nemaju predstavnika u skupštini pa ni u koalicionoj vlasti,  iz javnih nastupa se stiče utisak da se ništa nije promjenil", navode u saopštenju.

U svakom slučaju donose se odluke i obavljaju aktivnosti iz nadležnosti Skupštine bez Skupštine, ne poštuje se Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine Herceg Novi.

"Očigledno da ovakvo stanje odgovara koaliciji koja vrši vlast. Može da radi ko šta hoće i kako hoće. Građani ne moraju znati šta se radi i šta će se raditi. I onako su oni bitni samo kada su izbori", zaključuju iz Opštinskog odbora DPS Herceg Novi..

A do tada mogu samo da se pitaju: Zašto se ne saziva Skupština opštine Herceg Novi?

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.