Najstariji nacistički optuženik: Čuvar logora star 101 godinu osuđen na zatvor

Najstariji nacistički optuženik: Čuvar logora star 101 godinu osuđen na zatvor

Njemački sud osudio je na pet godina zatvora bivšeg čuvara koncentracionog logora za saučesništvo u hiljadama ubistava, čime je taj 101-godišnjak postao najstariji osuđenik za nacistiške zločine,

Jozef Šuc osuđen je na pet godina zatvora zbog saučesništva u ubistvima tokom svoje službe u logoru Zahsenhauzen, između 1942. i 1945, rekao je predsjednik suda u Brandenburgu na Hafelu, saopštava N1.

On je, kako navode,osuđen za saučesništvo u ubistvu po 3.518 tačaka optužnice.

Šuc je negirao da je radio kao čuvar SS-a u logoru i pomaganju i podržavanju ubistava hiljada zatvorenika.

Tokom suđenja, koje je počelo u oktobru, on je rekao da je radio kao poljoprivredni radnik u severoistočnoj Nemačkoj tokom tog perioda. Sud je, međutim, zaključio da je dokazano da je radio u koncentracionom logoru u predgrađu Berlina izmedju 1942. i 1945. kao član SS Vafena, prenela je nemačka agencija DPA.

Smatrano je da je sposoban da prisustvuje suđenju dva i po sata dnevno.

Pri izricanju kazne od pet godina, veće od minimalnih tri godine zatvora za saučesništvo traženo prema nemačkom zakonu, optuženik je bio prisutan u sali, gdje je dovezen u invalidskim kolicima. On je po dolasku rekao da je spreman.

Njegov advokat već je ranije rekao da će se žaliti ako presuda bude teška, što znači da se njena primjena odlaže u najboljem slučaju do početka 2023. godine. Međutim s obzirom na Šucovo zdravlje malo je vjerovatno da će ići u zatvor.

"Ni jednom tokom tridesetak ročišta on nije izrazio ni najmanje žaljenje već je negirao svaku umiješanost u te zločine i još juče se pitao zašto se tu nalazi i da je "sve pogrešno" u njegovom slučaju", prenosi agencija Frans pres.

Jozef Šuc optužen je za saučesništvo u strijeljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i u ubistvima drugih gasom Ciklon B. Imao je 21 godinu kada postao čuvar u logoru Zahsenhauzen 1942. godine.

Poslednjih godina, sudilo se nacistima koji su bili niže rangirani. Pre deset godina, kada je osudjen bivši SS čuvar Ivan Demjanjuk, tužiocima je omogućeno da podižu optužnice i za one koji su pomagali i podržavali nacističke zločine u Drugom svetskom ratu,saopštava N1.

Do tada se moralo dokazivati direktno učešće u ubistvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.