Abazović: Ubijeđen sam da će ovo biti najuspješnija Vlada od sticanja nezavisnosti

Abazović: Ubijeđen sam da će ovo biti najuspješnija Vlada od sticanja nezavisnosti

Vjerujem da će 43. Vlada do kraja svog mandata ostvariti izvanredne rezultate. Ubijeđen sam da će ovo biti najuspješnija Vlada od sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Abazović je podsjetio da je Vlada formirana u jako izazovnom vremenu kada je svijet iz zdravstvene prelazio u geopolitičku krizu izazvanu agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu.

"Istovremeno dok građani Ukrajine pate zbog ratnih razaranja u svojoj državi, sve više se u Evropi i svijetu osjećaju reperkusije rata. Tako je i naša država danas pogođena velikom inflacijom koju građani i privreda najviše osjećaju kroz rast cijena namirnica, naftnih derivata, građevinskog materijala i ostalog. Upravo ovakav uvod želio sam napraviti kako bih građanima opisao u kakvom momentu 43. Vlada Crne Gore postiže izvanredne rezultate na mnogim poljima u prethodna nepuna dva mjeseca. Počevši od novih investicija i velikog interesovanja velikih svjetskih kompanija za Crnu Goru, preko "diplomatske ofanzive", kako bih nazvao međunarodne aktivnosti Vlade u prva dva mjeseca, nikad bolje regionalne saradnje sa svim susjedima, do pravde koja je pokucala na značajna vrata i izvrsne turističke predsezone", kazao je Abazović u Parlamentu odgovoarajući na pitanje Dragana Ivanović poslanika SNPa.

Nakon razgovara sa brojnim zainteresovanim investitorima, poručuje da za Crnu Goru postoji veliko interesovanje i razvojna šansa koja se ne smije propustiti.

"Neke multinacionalne IT kompanije, poput "Artec 3D", su već došle u našu državu, a neke su na pragu dolaska. Pored IT sektora, veliko interesovanje međunarodne biznis zajednice je i za ulaganje u zelenu energiju i infrastrukturu. Vjetroelektrane, mostovi, putevi su pravci daljeg infrastrukturnog razvoja Crne Gore. Raduje me dolazak doka za remont super i mega jahti kojim će Bijela na jedan način vratiti tradiciju brodogradnje i sa kompanijom "Adriatic 42" biti centar za tu oblast nautike u Evropi", naveo je premijer.

Govoreći od međunarodnim aktivnostima, Abazović ističe da su desetine sastanaka i veliki broj posjećenih međunarodnih adresa pokazale da evropske integracije za nas nemaju alternativu.

"Boravkom u Briselu, Davosu i Kijevu pokazali smo našu jasnu opredijeljenost, dok smo u Ohridu i Budvi promovisali regionalnu saradnju kao jedan od najvažnijih stubova naše spoljne politike", ocijenio je.

 Stvaranjem pretpostavki i pravnog okvira za neophodne kadrovske promjene i nezavisnost Tužilaštva došlo se, kako je rekao, odmah do rezultata koje pozdravlja.

"Procesuiranjem nosioca pravosudnih institucija povratilo se povjerenje u tužilačku organizaciju, a građani osjetili pravdu kao rijetko kad do tada. Vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala prioriteti su u radu Vlade Crne Gore. Ostajemo optimisti da ćemo u saradnji sa Skupštinom do kraja jula, uz opšti konsenzus, izabrati čelnike pravosudnih institucija i time odblokirati sudsku vlast i napraviti ogroman iskorak u zatvaranju poglavlja 23 i 24.", kazo je Abazović poručujući da su vladavina prava i ekonomski progres dva  glavna pravca djelovanja Vlade.

Naša ekonomska stabilnost još uvijek je, napomenuo je, usko povezana sa turizmom, pa se itekako raduje uspješnosti ovogodišnje predsezone koja je zabilježila odlične rezultate.

"Ako imamo u vidu da je zbog rata u Ukrajini Crna Gora ostala bez najznačajnijeg turističkog tržišta sa istoka Evrope, a da su parametri na nivou onih iz rekordne 2019. godine, onda moramo biti i više nego zadovoljni. U Crnoj Gori trenutno boravi oko 70.000 turista, što je 21% više u odnosu na prošlu godinu, a 94% od rekordne 2019. godine. Bili smo prinuđeni pronaći alternativna turistička tržišta, otvoriti nove avio linije i privremeno ukinuti vize za neke nove atraktivne destinacije sa velikim potencijalom", kazao je.

Četrdeset treća Vlada je, ističe, barem po nečemu drugačija od prethodnih - ne izbjegava otvorena pitanja sa bilo kom instancom.

"Idemo prema rješavanju svih problema sa kojima se susrijećemo. Odgovornom politikom prema građanima dostigli smo zakonski minimum akcize na cijenu naftnih derivata i ograničili maržu na osnovne životne namirnice. Vjerujem da će 43. Vlada do kraja svog mandata ostvariti izvanredne rezultate. Ubijeđen sam da će ovo biti najuspješnija Vlada od sticanja nezavisnosti 2006. godine", očekuje Abazović.

U odgovoru na poslaničko pitanje Miodraga Lekića iz Demosa Abazović je naveo da je nakon 30. avgusta 2020.godine, po prvi put  došlo do demokratske smjene režima u Crnoj Gori.

"Istorijski momenat je doveo do kraja političkog monopola kojem smo svjedočili posljednje tri decenije. Prethodna 42. Vlada je u svom mandatu postigla velike rezultate u demontaži struktura bivšeg režima, što je bio preduslov za dalji napredak na evropskom putu. Nažalost, u isto vrijeme 42. Vlada je pokazala mnoge nedostatke, a naročito u dijelu relacije sa Skupštinom i vladajućim koalicijama. Stagancija koja je trajala dovela je do nemogućnosti funkcionisanja administracije zbog čega smo preuzeli teške i odgovorne korake, kako bi došlo do deblokade sistema", rekao je.

Upravo je, dodaje Abazović,  međunarodna zajednica ukazivala na potrebu da se postigne široki politički konsenzus, kako bi moglo da se nastavi sa pristupnim pregovorima i evropskim integracijama naše države.

"Građani Crne Gore zaslužuju funkcionalnu izvršnu vlast, ali i odgovorne političare u Parlamentu koji su spremni da se nose sa svim izazovima i da donose hrabre odluke koje su u interesu društva, a ne samo svojih partija", kazao je Abazović odgovarajući da pitanje Lekića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.