Abazović: Pitanje Temeljnog ugovora sa SPC riješiti što prije, saslušaću sve argumente “za” i “protiv” Otvorenog Balkana

Abazović: Pitanje Temeljnog ugovora sa SPC riješiti što prije, saslušaću sve argumente “za” i “protiv” Otvorenog Balkana

Temeljni ugovor sa SPC je politički predimenzionirano pitanje koje ima za cilj da u kontinuitetu stvara nepotrebne društvene podjele i koje pojedine partije koriste za pokušaje postizanja sitnih političkih poena. Zbog toga smatram da ovo pitanje treba što prije riješiti, kako bismo se posvetili onim temama koje suštinski utiču na život građana, kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović odgovarajući na poslaničko pitanje.

Poslanik Slaven Radunović, predsjednik Kluba poslanika Demokratski front - Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija pitao je Abazovića "da li i dalje važi čvrsto obećanje Vas i potpredsjednika Jokovića, koje ste dali nakon formiranja Vlade, da će Vaša vlada u najskorije vrijeme potpisati Temeljni ugovor sa SPC, organizovati popis u ovoj godini i najozbiljnije razmotriti savjet SAD i EU da se Crna Gora uključi u Otvoreni Balkan? Da li ste spremni da rizikujete pad Vlade nakon tih odluka? Ovo pitam s obzirom da se iz nekih partija koje čine Vašu vladu ili je podržavaju u Parlamentu, čuje potpuno otvoreno protivljenje ovim obećanjima"

"Priorieti 43. Vlade su vladavina prava i ekonomski razvoj. U širem smislu, cilj je da se sva otvorena pitanja rješavaju kroz dijalog u cilju pomirenja građana Crne Gore. Kako je navedeno u mom ekspozeu, jedno od otvorenih pitanje jeste i rješavanje odnosa države sa vjerskim zajednicama. Temeljni ugovor sa SPC je politički predimenzionirano pitanje koje ima za cilj da u kontinuitetu stvara nepotrebne društvene podjele i koje pojedine partije koriste za pokušaje postizanja sitnih političkih poena. Zbog toga smatram da ovo pitanje treba što prije riješiti, kako bismo se posvetili onim temama koje suštinski utiču na život građana", rekao je Abazović.

Ova Vlada je, kako je rekao, sistematično pristupila pitanju regionalne inicijative Open Balkan.

"Zadužili smo potpredsjednicu Vlade Marović da koordinira radnim timom koji će napraviti analizu u vezi pomenute inicijative. Spreman sam da saslušam sve argumente “za” i “protiv”. Ključno je da građani budu na pravi način upoznati šta znači ova inicijativa, a posebno koji su njeni benefiti. Zato Vlada prije donošenja bilo koje strateški važne odluke, otvara široku društvenu debatu, kako bi javnost bila upoznata sa svim detaljima ovog i drugih regionalnih procesa. Smatram da sve inicijative koje doprinose boljem životnom standardu građana regiona Zapadnog Balkana, regionalnoj saradnji i povezivanju, istovremeno jačaju i naš evropski put", kazao je Abazović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.