Bošnjak predala Predlog zakona o transparentnosti dodjele stanova
Branka Bošnjak (Foto: rtcg.me)

"Bilo mnogo neetičkih radnji i manipulacija"

Bošnjak predala Predlog zakona o transparentnosti dodjele stanova

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak predala je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o transparentnosti dodjele stanova, saopšteno je iz Pokreta za promjene (PzP).

Predlogom zakona o imjenama Zakona o održavanju stambenih zgrada, kako se navodi u saopštenju, brišu se članovi ovog zakona kojim je omogućeno dodjela stanova i kredita po povoljnim uslovima javnim funkcionerima i državnim službenicima bez javnog oglašavanja,prenosi RTCG

Prema riječima Bošnjak, analizom Zakona o održavanju stambenih zgrada uočeno je da su se potpuno neprirodno u ovom zakonu našle odredbe o rješavanju stambenih potreba javnih funkcionera i zaposlenih u državnom aparatu.

"To je vjerovatno rađeno sa ciljem da se izbjegne pažnja javnosti, a ovim neprirodnim umetkom u zakonu koji se bavi održavanjem zgrada, je stvoren pravni osnov za donošenje sramnih odluka Vlade po kojima se bez oglašavanja, tajno, dijele stanovi i krediti po povoljnim uslovima, u najvećem broju onima koji već imaju riješeno stambeno pitanje", saopštila je ona.

Prema njenim riječima, bilo je "mnogo neetičkih radnji i manipulacija", koje su proizašle upravo iz ovog pravnog osnova, te da je zato neophodno brisati te odredbe.

"Iako sam prije više od tri godine podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Vlade proizašle upravo iz ovih odredbi, nažalost naš Ustavni sud se ne oglašava, naravno zato što su većinski upravo te sudije koje bi trebale da o tome odluče, nagrađene stanom brutalnim kršenjem čak i ovog problematičnog zakona. Da bi se izbjegla dalja šteta po državni budžet, smatram da ove odredbe pod hitno treba brisati iz zakona", istakla je Bošnjak.

Iz PzP-a su saopštili da ako država hoće da vodi stambenu politiku prema određenim ciljnim grupama, to uredi posebnim zakonom, transparentno, "a ne skrivajući se iz Zakona o održavanju zgrada".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.