Lideri G7: Učinićemo sve što treba da pomognemo Ukrajini
Foto: Reuters

Lideri G7: Učinićemo sve što treba da pomognemo Ukrajini

Lideri Grupe sedam vodećih svjetskih privreda (G7) obećali su "da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini koliko bude potrebno".

U zajedničkom saopštenju sa samita u Elmau, u Njemačkoj, lideri G7 su izrazili "duboku zabrinutost“ pošto je Rusija objavila da bi mogla da prebaci u Bjelorusiju raketni sistem koji osim konvencionalnog može da koristi i nuklearno naoružanje.

G7 je zatražio od Rusije da dozvoli "slobodan prolaz“ poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine da bi se izbjeglo pogoršanje globalne krize sa hranom.

"Hitno pozivamo Rusiju da bezuslovno prekine napade na poljoprivrednu i saobraćajnu infrastrukturu i dozvoli slobodan prolaz poljoprivrednih dobara iz ukrajinskih crnomorskih luka", saopštili su lideri G7.

Liderima G7 jutros se preko video linka obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je apelovao na vodeće svjetske privrede da "učine sve što mogu" da bi se prije kraja godine okončao rat koji pustoši Ukrajinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.