Picula napisao strategiju: EU da ubrza proces pristupanja Crne Gore
Tonino Picula

Picula napisao strategiju: EU da ubrza proces pristupanja Crne Gore

Evropski parlament imenovao je Tonina Piculu za izvjestioca nove strategije proširenja Evropske unije. Nakon što formuliše novu strategiju taj predlog treba da usvoji Evropski parlament.

U nacrtu izvještaja Picula predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orjentaciju i predanost reformama potrebnim za članstvo u Uniji, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, ali i da se poboljša mjerenje napretka uz stalnu političku i tehničku podršku tokom cijelog procesa pristupanja.

Tonino Picula je već nekoliko godina izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru. Nedavno je Evropski parlament razmatrao njegov izvještaj o Crnoj Gori.

"Vjerujem da će Crna Gora do 2024. biti spremna za članstvo u EU", kazao je Picula.

Picula je u govoru o izvještaju na plenarnoj sjednici podsjetio da je Crna Gora otvorila sva poglavlja, te da gotovo 80 posto njenih građana podržava članstvo u EU-u.

U tom dokumentu, usvojenom sa 506 glasova za, 50 protiv i 35 uzdržanih, zastupnici pozdravljaju predanost Crne Gore prema evropskoj integraciji, no izražavaju i žaljenje što od 2017. nije zatvoreno nijedno od 33 poglavlja, čime se usporava dotadašnji dobar put te zemlje koja je najviše odmakla u pregovorima na zapadnom Balkanu.

Izvještajem pozivaju sve parlamentarne stranke u Crnoj Gori da nađu trenutnu politizovanu političku klimu, što je ključno za postizanje političke stabilnosti i završetka reformi u ključnim sektorima poput izbornih i pravosudnih zakona te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.