Orban upozorava šefove vlada Evrope: Urazumite se, dugotrajni sukob nas uvlači u krizu
Viktor Orban

Orban upozorava šefove vlada Evrope: Urazumite se, dugotrajni sukob nas uvlači u krizu

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, upozoravajući da će dugotrajni sukob podstaknuti ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade širom Evrope, prenosi Financial Times.

“Brzi prekid vatre jedina je šansa Evrope da izbjegne recesiju”, rekao je Balázs Orbán, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će i druge vlade EU prestati da pružaju vojnu potporu Ukrajini i insistirati na brzom završetku sukoba u sljedećih nekoliko mjeseci. Pozvao je šefova vlada EU da se “urazume”.

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve unutar EU i izazvala je frustraciju u Briselu otkako je počeo rat zbog njene nespremnosti da prekine sve veze s Rusijom i pruži nedvosmislenu potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

“Mađarska ne želi stvarati probleme, ali…”

“Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koja uvlači kontinent u krizu”, rekao je Balázs Orbán, upozorivši da bi trebali napustiti tu strategiju.

“Oni žele rat i vjeruju da mogu pobijediti Putina, da mogu okupirati Kremlj i to im je cilj”, rekao je Orbán.

“Na početku sukoba, barem u medijima, to je bilo ustaljeno mišljenje. Ali kladio bih se kako će to izgledati za četiri mjeseca… pojaviće se više racionalnosti”, rekao je on.

“Mađarska ne želi stvarati probleme. Ali ako pokušate da se bavite politikom bez da sagledate realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti povjerenje ljudi. Straši to što trenutno nema iskrenih rasprava o aktuelnoj situaciji. Naš glavni ciljevi trebali bi u nadolazećim mjesecima biti pregovori i prekid vatre”, zaključio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.