Njemačka uvozi strane radnike zbog hroničnog nedostatka na aerodromima

Njemačka uvozi strane radnike zbog hroničnog nedostatka na aerodromima

Njemačka će dopustiti ulazak stranih radnika zbog manjka radnika na njemačkim aerodromima kao privremenu mjeru, objavio je njemački list Bild am Sonntag u nedjelju, navodeći ministre unutrašnjih poslova, saobraćaja i rada.

Aerodromi širom Evrope, uključujući Njemačku, suočavaju se s nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog kovida-19.

Fotografije putnika koji u dugim redovima čekaju na bezbjednosnu provjeru na aerodromu u Dizeldorfu ranije ove sedmice pokazale su razmjer deficita radne snage, koji je izazvao haos tokom turističke sezone.

Ministarstva untrašnjih poslova, saobraćaja i rada započeće zajedničku kampanju dovođenja privremenih stranih radnika kako bi radili na njemačkim aerodromima, napisao je Bild, dodavši da u aerodromima postoji manjak od 2.000 do 3.000 radnika.

Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četveroznamenkasti broj kvalifikovanih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od jula.

Ministar rada Hubertus Hajl je rekao da poslodavci moraju isplaćivati plate skladno kolektivnim ugovorima i pružiti pristojan smještaj za ograničeno vrijeme.

"Želimo ukloniti bilo koji oblik socijalnog dampinga i iskorištavanja", rekao je Hajl, prema Bildu.

Socijalni damping je praksa isplaćivanja nižih plata od uobičajenih na nekom tržištu rada.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.