Picula: EU da podstakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore
Toni Picula

Preporuke za novu strategiju proširenja

Picula: EU da podstakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore

Evropski parlament imenovao je Tonina Piculu izvjestiocem za novu strategiju proširenja Evropske unije. Hrvatski zastupnik iz redova Socijalista i demokrata je šef Radne grupe za Zapadni Balkan, koizvjestilac za IPA III finansijski mehanizam, izvjestilac za Crnu Goru, te koordinator svoje parlamentarne grupacije za vanjske poslove, uz druge dužnosti.

Piculin zadatak biće da formuliše prijedlog nove strategije proširenja, koju zatim treba da usvoji Evropski parlament i potom uputiti Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

“Prijedlog izvještaja koje su mi koleginice i kolege povjerili jasno naglašava vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Evrope te da je ona već uvelike doprinijela uspostavi mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom. Takođe, inicijalni prijedlog izvještaja prepoznaje činjenicu o kojoj dugo govorim i na kojoj cijelo vrijeme insistiram, a to je da je proširenje najučinkovitiji instrument vanjske politike EU-a i jedna od najuspješnijih politika Unije te da je ono i dalje strateško ulaganje u stabilnost i blagostanje na evropskom kontinentu. Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti koristiti sve mogućnosti našeg članstva”, istakao je Picula prilikom imenovanja.

A proširenje je posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi poticaj i zamah.

Procesu proširenja Evropske unije potreban je, osim novog podsticaja i zamaha i kontinuitet, dosljednost, vjerodostojnost i učinak, stoji u nacrtu Izvještaja.

Napredak i sigurnost cijele Evropske unije zavisi od njene sposobnosti da brani demokratiju unutar i izvan svojih granica, ističe Picula, kao i ljudska prava i multilateralni poredak utemeljen na jasnim pravilima.

“Geopolitička unija, kakvu je na početku ovog mandata najavljivala predsjednica Komisije v.d. Leyen, tek je u geopolitički iznimno zahtjevnim okolnostima rata na granici Unije dobila svoju stvarnu težinu. Nužno je da EU zadrži i ojača svoju geostratešku važnost i vjerodostojnost, a to će biti moguće samo ako se više integrišemo u zajedničkoj vanjskoj, sigurnosno i odbrambenoj politici, te kad uspostavimo djelotvornije postupke donošenja odluka”, istakao je.

Govoreći o odnosima s potencijalnim novim članovima, Picula ističe kako je nužno da članice EU počnu ispunjavati svoje obaveze prema kandidatkinjama koje ispunjavaju uslov koji su pred njih postavljeni, da izbjegavaju korišćenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjene i blokiranje procesa pristupanja kandidatkinjama, kao i da strateški više komuniciraju koristi proširenja, kako u zemljama kandidatkinjama, tako i u svojim vlastitim zemljama.

Picula u nacrtu izvještaja predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju i predanost reformama nužnim za EU članstvo, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, te da se poboljša mjerenje napretka i osigura stalna politička i tehnička podrška tokom cijelog procesa pristupanja.

Takođe, da se pojačaju pojačaju solidarnost i prelazni politički i gospodarski poticaji za zemlje pristupnice, osiguravajući da međukoraci integracije ne zamjenjuju već olakšavaju konačni cilj punopravnog članstva u EU-u.

Posebna je pažnja u nacrtu posvećena i našem susjedstvu, u skladu s Piculinim strateškim narativom o važnosti da Hrvatska na svim granicama ima druge članice Unije, pa se tako zahtijeva da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koji su odavno trebali početi i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu bez odgode.

Nužno je, Picula zaključuje, da EU pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, kao i da podstakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje.

Izvor:CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.