Evropom se šire nove varijante omikrona, više zemalja bilježi rast broj zaraženih
ilustracija

Evropom se šire nove varijante omikrona, više zemalja bilježi rast broj zaraženih

Dolaskom ljeta, dolazi i novi talas omikrona. Sve veći broj zaraza u Evropi trenutno remeti izglede za bezbrižnu sezonu odmora. Prema statističkim podacima portala „Our World in Data“, broj zaraženih značajno se povećava u Portugaliji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Danskoj i Holandiji.

To povećanje stručnjaci objašnjavaju novim varijantama virusa BA.4 i BA.5, koje su zaraznije od prethodnih. A na to dolazi i ukidanje zaštitnih mjera. Šta očekuje Evropu?

Naročito Portugalija od sredine maja ima problem s velikim brojem zaraženih. U toj zemlji je sedmodnevna incidencija i dalje najviša u Evropi. Za rast broja zaraženih odgovorna je nova podvarijanta omikrona BA.5, devedeset odsto novih slučajeva u Portugaliji uzrokovano je tom vrstom virusa, piše Dojče Vele.

Paralelno sa inicidencijom, u Portugaliji se povećala i stopa smrtnosti. Prema podacima „Our World in Data“, Portugalija ima najveći broj umrlih po glavi stanovnika od svih zapadnoevropskih zemalja.

Ali bolnice nisu preopterećene i pored velikog broja zaraženih. Portugalija ima visoku stopu vakcinacije od oko 87 odsto. Pored toga, podvarijanta se smatra zaraznijom, ali ne i opasnijom od prethodnih varijanti. Od početka juna, sedmodnevna incidencija u Portugaliji ponovo je počela da pada. Nacionalni institut za zdravlje INSA pretpostavlja da je vrhunac već dostignut i da talas sada slabi.

Stručnjaci upozoravaju na omikron-talas u Evropi

Od sredine juna broj zaraženih brzo raste i u Francuskoj. Prema zvaničnim francuskim podacima, u poslednjih sedam dana na 100.000 stanovnika registrovano je 477 zaraženih (podatak od 18. juna 2022).

„Epidemiološka kriva u Francuskoj je eksponencijalna“, upozorava epidemiolog Antoan Flou, direktor Instituta za globalno zdravlje na Medicinskom fakultetu univerziteta u Ženevi. Izgleda da će nove omikron varijante BA.4 i BA.5 pokrenuti novi talas, rekao je epidemiolog.

On trenutno međutim ne može jasno da predvidi kako će se situacija dalje razvijati u Francuskoj. Dok je u Južnoafričkoj Republici talas prošao nakon osam nedelja, Flou pretpostavlja da će u Portugaliji trajati devet do deset nedelja. „Ukoliko bismo u Francuskoj imali situaciju kakva je u Portugaliji, veći dio ljeta bismo imali posla s time“, kaže Flou.

Slično kao u Francuskoj i u Njemačkoj sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika raste. Institut Robert Koh (RKI) ovog petka (24.6.) je saopštio da je u poslednja 24 časa zabilježeno 108.190 novih slučajeva zaraze korona-virusom i da je incidencija 618,2 (prošlog petka 427,8; prije mjesec dana: 307,2). Za to bi takođe mogle da budu odgovorne podvarijante BA.4 i BA.5. Prema riječima potpredsjednika RKI Larsa Šadea toj situaciji je doprinijelo ukidanje zaštitnih mjera.

Zaštitne mjere protiv korone uglavnom su ukinute u većem dijelu Evrope

„Nije tako da sa ovim letnjim talasom možemo da se suočimo bezbrižno i bez kontramjera“, naglasio je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah. Taj socijaldemokrata (SPD) se zato zalaže za dalje zaštitne mjere na jesen, kao što je još jedna velika kampanja vakcinacije. Ali, prema ocjeni Lauterbaha, nema razloga za uzbunu.

I u Grčkoj i Italiji se sedmodnevna incidencija znatno povećala. U Italiji se broj zaraženih povećava drugu nedelju zaredom, a stopa prenošenja virusa ponovo je dostigla razmjere epidemije, saopštio je Italijanski institut za zdravlje (ISS). „Ovo je naše treće (pandemijsko) ljeto i još uvijek nismo naučili lekciju“, izjavio je bivši predsjednik ISS Valter Ričardi, za novinsku agenciju ADNKronos.

U Španiji još nije došlo do velikog povećanja broja zaraženih kao u drugim evropskim zemljama. Slučajeve zaraze korona-virusom Španija zvanično bilježi još samo kod starijih od 60 godina. Prema poslednjem izvještaju španskog Ministarstva zdravlja, sedmodnevna incidencija u toj starosnoj grupi, u čitavoj zemlji je oko 302 (17.6.2022). Sredinom juna, u više od deset odsto uzoraka su pronađene varijante BA.4 i BA.5.

Manje omikrona u sjevernoj i istočnoj Evropi

Za razliku od drugih djelova Evrope, u sjevernoj i istočnoj Evropi incidencija nije toliko velika. Prema podacima „Our World in Data“ i tamo se bilježi blagi rast, ali on ne može da se poredi s drugim evropskim zemljama.

U Švedskoj je recimo sredinom juna tokom jedne nedelje prijavljeno oko 1.900 slučajeva zaraze kovidom. U Poljskoj je, prema zvaničnim podacima, u jednom danu zabilježeno 285 novih slučajeva.

U Danskoj, gdje su brojke i dalje niske, premijerka Mete Frederiksen je u srijedu najavila da će osobama starijim od 50 godina biti ponuđena četvrta vakcinacija protiv korone. Broj zaraza se povećao brže nego što se očekivalo i podvarijanta omikrona BA.5 već je postala dominatan tip virusa.

Dojče Vele

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.