Sindikat traži rješavanje statusa nastavnika koji rade u školama na određeno
Ilustracija

Upitne zarade u ljetnjim mjesecima

Sindikat traži rješavanje statusa nastavnika koji rade u školama na određeno

Sindikat prosvjete Crne Gore zatražio je od Ministarstva prosvjete da riješe status nastavnika koji rade u školama na određeno, zaposleni su do 30.juna, jer strahuju da će ostati bez julske i avgustovske plate. Ministar prosvjete Miomir Vojinović im je ranije rekao da prema zakonu mogu da dobiju julsku platu tako što će se taj mjesec tretirati kao odmor.

Sindikalci nijesu zadovoljni i ukazuju da ovaj problem traje već deset godina.

Predsjednik Sindikata prof. Radomir Božović kazao je Pobjedi da imaju saznanja da neke škole, koje su u istom kvartu, raspišu konkurs za jednog nastavnika koji će da radi do 31.avgusta, a druga škola traži istog da radi do – 30.juna. Smatra da takva praksa ne smije da se dešava i da mora da se koriguje.

Božović ističe da nije mali broj onih kojima ugovori važe do 31.avgusta. Bez obzira na to što ovih, kojima ugovori ističu ranije, ima manje, kao Sindikat, iz principijelnih razloga reaguju i traže da im se izjednače statusi. Koliko je, zapravo, tih zaposlenih, predsjednik Sindikata kaže da nemaju podatke...

"Godinama unazad koleginice i kolege koje rade u prosvjeti na određeno, a ne mijenjaju nikoga, imaju probleme sa ugovorima o radu, a samim tim i platom, tokom dva ljetnja mjeseca. Sve je počelo prije desetak godina, kada je Ministarstvo prosvjete, navodno zbog uštede, odlučilo da konkurse raspisuje do 30. juna, do kraja nastavne, a ne do 31. avgusta, do kraja školske godine", saopšteno je iz Sindikata.

Božović kaže da se navodno u ovom slučaju pokušava napraviti ušteda, dok se na drugim mjestima rasipa novac...

I prošle godine su se oglašavali za isti problem. Tada je ministarka Vesna Bratić produžila nastavnicima ugovore i dobili su plate – i za jul i za avgust.

Iz Sindikata kažu da se ranije na njihovo insistiranje jul računao kao mjesec godišnjeg odmora, ali je problematičan bio avgust. Neki nastavnici zbog prekida radnog staža nijesu mogli da dobiju rješenja na neodređeno.

"Trenutno, za neke naše koleginice i kolege koji rade na određeno, konkurs je raspisan do 10. juna, za neke do 30. juna. Nekima je do 31. avgusta, a nekima je ugovor produžavan na mjesečnom nivou. Zbog kasnog davanja saglasnosti direkorima škola od Ministarstva prosvjete, nesnalaženja i neodgovornosti prethodne administracije, imamo četiri kategorije onih koji rade na određeno. I to nije krivica prosvjetnih radnika",naveli su iz Sindikata.

Kažu da, za sada, Vlada nema jasan i jedinstven stav kako riješiti ljetnje mjesece za one koji rade na određeno. Stav Sindikata prosvjete je jasan i nedvosmislen, poručuju oni. Traže da se konkursi raspisuju do 31. avgusta, odnosno do kraja školske godine.

"I tako da se riješe navedeni problem trajno, a ne da se svake godine bavimo istim pitanjem. Ovdje se prvenstveno radi o mladim ljudima, koje svi zajedno dovodimo u nepovoljan položaj, uskraćujući im zaradu i radni staž tokom ljetnjih mjeseci. Među njima ima roditelja i podstanara, koji su svoju egzistenciju vezali za školstvo", zaključuju iz Sindikata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.