Fon Kramon: Razočarana sam, Samit EU je totalni neuspjeh
Viola fon Kramon

Fon Kramon: Razočarana sam, Samit EU je totalni neuspjeh

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, nakon samita EU održanog 23. i 24 juna, a koji je bio posvećen pitanjima proširenja, istakla je da je nezadovoljna razgovorima sa liderima Zapadnog Balkana i “Istorijskom odlukom” da se dodijeli status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Fon Kramon je, međutim, tu odluku nazvala „veoma jeftinom“ i sa malo praktične vrijednosti. Razgovori sa liderima Zapadnog Balkana, kako je rekla, bili su „potpuni neuspjeh“ i slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Euractiv.com

Upitana šta misli o ovom „geopolitičkom“ samitu, Fon Kramon je rekla da je odluka da se Ukrajini i Moldaviji da status kandidata za članstvo, „jeftina odluka“.

“EU ništa ne košta da im damo status kandidata u geopolitički veoma napetoj situaciji. Oni sa ovim statusom kandidata mogu biti u čekaonici, kao što smo to vidjeli kod Turske i Zapadnog Balkana, zauvijek. Status kandidata je nešto najmanje što su lideri EU mogli da urade, bez ikakvih finansijskih obaveza. Naravno, dobro je imati jedinstvo unutar EU oko Ukrajine u trenutku dok vode ovaj strašni rat.

Što se tiče Gruzije, ta zemlja ima problem, odala je ona.

“U prošlosti je uvijek bila predvodnik, kada su u pitanju reforme, antikorupcija, modernizacija društva. Ali sada su otišli ​​potpuno u pogrešnom pravcu. I umjesto da zatvore jaz, oni ga otvaraju, što otežava Evropskom savjetu da im dodijeli isti status kao Ukrajini i Moldaviji. Pošteno je reći: prvo uradite domaći, a onda ćemo vam dodijeliti isti status kandidata kao i za druge dvije zemlje”, rekla je Fon Kramon.

Upitana šta je samit postigao, ona ističe da je ovaj samit za Zapadni Balkan bio potpuni neuspjeh. Moram da priznam da sam strašno razočarana. Evropska komisija je samu sebe nazvala „geopolitičkom“, a šest balkanskih lidera otputovali su u Brisel i nisu dobili ništa.

“Ni Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata, što je još gore, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile otvaranje pristupnih pregovora, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine. Ovo je zaista katastrofalan signal. Samo je jedna osoba srećna zbog ove situacije, a ovaj sjedi u Kremlju”, rekla je Fon Kramon.

Na pitanje da li je propuštena prilika da se pošalje jasna poruka Srbiji da treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji, ona kaže da nije mnogo iznenađena.

“Pravi argument bi trebalo da bude: ako se ne uskladite sa spoljnom politikom, onda ćemo vam suspendovati sredstva. Ali nisam čula da je neko to rekao”, dodala je ona.

Fon Kramon je dodala da je tokom nedavne posjete Beogradu od civilnog društva saznala da postoji strah da ukoliko bi vlast uvela sankcije Rusiji, da bi odustala od demokratskih principa u Srbiji – slobode medija, partijskog pluralizma….

Upitana da li su regionalne ideje kao što je “Otvoreni Balkan” (na čelu sa Beogradom) dobre ili loše, ona je rekla da ta inicijativa nije zasnovana na principima, standardima i kriterijumima EU, a ako se nastavi sa tim, zapravo bi potkopali proces pristupanja EU, tako da to ne bi podržala, prenosi Nova S.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.