Evropski savjet pozvao na ubrzanje procesa pridruživanja, bez konkretnog pomaka
Ilustracija

Evropski savjet pozvao na ubrzanje procesa pridruživanja, bez konkretnog pomaka

Evropski savjet izrazio je punu posvećenost nedvosmislenoj perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i pozvao na ubrzanje procesa pridruživanja, navodi se u zaključcima usvojenim na samitu u Briselu 23-24. juna, ali nijednoj zemlji regiona nije odobren konkretan pomak na tom putu.

U dijelu zaključaka koji se odnose na Zapadni Balkan, Evropski savjet "poziva na brzo rješavanje posljednjih preostalih pitanja" u razgovorima Sjeverne Makedonije i Bugarske kako bi pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije "mogli da budu otvoreni bez odlaganja".

Evropski savjet u zaključcima ponovo potvrđuje i "hitnost postizanja opipljivog napretka u rješavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova, posebno u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova".

Kada je riječ o BiH, Evropski savjet pozdravlja politički sporazum lidera BiH postignut 12. juna u Briselu kao neophodan za stabilnost i funkcionisanje zemlje a politički lideri BiH pozivaju se da brzo sprovedu obaveze iz tog sporazuma i hitno završe ustavnu i izbornu reformu, što će omogućiti zemlji da odlučno napreduje na evropskom putu, u skladu sa mišljenjem Komisije .

Evropski savjet spreman je da BiH dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u EU i u tom cilju poziva Komisiju da bez odlaganja izvesti Savjet o sprovođenju 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju sa posebnom pažnjom na one koji predstavljaju suštinski skup reformi kako bi Evropski savjet mogao ponovo da odlučuje o tom pitanju, navodi se u zaključcima.

Evropska komisija, visoki predstavnik i Evropski savjet pozivaju se da "dalje unaprijede postepenu integraciju izmedju EU i regiona već tokom samog procesa proširenja na reverzibilan i na zaslugama zasnovan način", navodi se u dijelu zaključaka koji se odnose na Zapadni Balkan.

Beta/Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.