Policajci čekaju 1. jul i platu pa će odlučiti o daljim koracima
Ilustracija

Vlada usvojila uvećane od 10%

Policajci čekaju 1. jul i platu pa će odlučiti o daljim koracima

Vlada je juče usvojila odluku kojom će policijskim službenicima zarada biti uvećana do 10 odsto osnovne zarade za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će odluka stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu kako bi se povećanje što prije odrazilo na zarade policijskih službenika.

Ova vladina odluka je uslijedila nakon nekoliko protesta zaposlenih u Upravi policije, koji su nezadovoljni smanjenjem posljednje dvije plate, a tražili su da im se vrati oduzeto.

Komandir stanice za obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava Miodrag Begić, koji je i organizovao taj protest, kazao je Pobjedi, juče nakon sjednice Vlade, da će sačekati 1. jul i plate.

"Tražili smo uvećanje tih 10 odsto, ali i povraćaj oduzetog od prethodne dvije zarade. Na Vladi nije bilo pomena o tome da se vrati oduzeto u aprilu i maju, a da li je računovodstvo dobilo instrukcije znaćemo kada primimo platu", kazao je Begić.

Igor Rmandić, predsjednik sindikalne organizacije Granične policije Herceg Novi, kazao je Pobjedi da pozdravljaju spremnost Vlade da podrže zaposlene u Upravi policije, ali da ne mogu da kažu da je ovo odličan potez.

"Da vidimo prvo kako će se to odraziti na obračun 1. jula", rekao je Rmandić.

Istakao je da ne mogu odustati od ostalih zahtjeva, a to je da im se vrati umanjeni dio zarade, povećanje plate 20 odsto od 1. septembra i da se jasno regulišu uslovi odlaska u penziju.

Policajci nezadovoljni statusom u državi, prvi put u istoriji protestovali su pred Vladom 15. juna i tražili povećanje zarade u iznosu od deset odsto neto zarade kroz izmjenu Odluke o dodatku na zaradu kako bi se anuliralo smanjenje na osnovu brisanja beneficiranog radnog staža iz minulog rada sa rokom do 1. jula, što je i obećano nakon nedavnog sastanka potpredsjednika Vlade Raška Konjevića sa predstavnicima MUP-a, Uprave policije i Sindikata UP. Policijski službenici su tada zahtijevali da im se do 1. jula vrate iznosi koji su im, kako tvrde, oduzeti od posljednje dvije plate obračunom kojim nije obuhvaćen beneficirani radni staž, što je rezultiralo umanjenjem zarada u iznosima između 40 i 100 eura.

Neispunjena obećanja

Na pitanje Pobjede da li su zadovoljni jučerašnjom odlukom Vlade, odgovorio je da to nije ono što su tražili, jer su zahtijevali i da im se od 1. septembra plate povećaju 20 odsto.

"Obećavali su nam da će plate rasti kao i zdravstvu i prosvjeti, ali to se nije dogodilo",  rekao je Begić.

Istakao je da plate policijskim službenicima nijesu povećavane od 2013. godine, dok su, sa druge strane, u prosvjeti i zdravstvu plate rasle nekoliko puta, a planiraju se i nova povećanja.

Rok za povećanje plate od 20 odsto su dali Vladi do 1. septembra, kazao je Begić jer očekuju priliv novca u budžet od turističke sezone.

On je podsjetio da pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice prima oko 600 eura, sa noćnim satima, što je znatno manja plata od one koju prima medicinska sestra u Kliničkom centru Crne Gore.

Begić je kazao da će zajedno sa kolegama odlučiti o daljim koracima nakon isplate zarada 1. jula, te da očekuju da im se ispune zahtjevi i za povećanje i za povraćaj ispune.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.