Da li je zdravo ispijanje maslinovog ulja na prazan želudac?
ilustracija

Da li je zdravo ispijanje maslinovog ulja na prazan želudac?

Ispijanje maslinovog ulja na prazan želudac je trend koji je sve popularniji na TikToku, a evo šta na to kažu eksperti.

Skoro svake sedmice naiđemo na neki veoma bizaran trend na društvenim mrežama. I dok neki zaista djeluju, drugi, poput ispijanja proteinskog praška bez vode, su i te kako opasni. A najnoviji u nizu uključuje ritual ispijanja maslinovog ulja odmah ujutro.

Maslinovo ulje, samo po sebi je veoma zdrav dodatak ishrani. Osim što sadrži protivupalna svojstva, ovo ulje je prepuno polifenola i masnih kiselina koji podržavaju zdravlje organa za varenje.

Isto tako, ovo ulje pozitivno djeluje na naš mozak i kognitivne sposobnosti. Maslinovo ulje je prepuno i vitamina A, D i K, koji su ključni za optimalno zdravlje cijelog organizma. Pa ipak, postavlja se pitanje da li ovo ulje ima pozitivno dejstvo, kada se ispija samo, na prazan želudac?

Stručnjaci se slažu da ovome ne možemo da pristupimo sa samo jedne tačke gledišta. Pa ipak, zasad ne postoje naučni dokazi koji potkrjepljuju tvrdnje da je ispijanje ovog ulja na prazan želudac zaista korisno za naše zdravlje.

Umjesto toga, eksperti savjetuju da uvrstimo ovo ulje u ishranu, te da ga dodajemo u salate, soseve i jela.

Nezavisne 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.